Teslas bilar får smartare krockskydd

Med hjälp av data insamlad från hela sin bilflotta har Tesla utvecklat ett smartare krockskydd. Deras bilar ska snart kunna optimera hur krockkuddarna ska lösas ut och bältena ska dras åt för varje situation.
Annons
Annons

Tesla har snart två miljoner bilar ute på vägarna, som spelar in vad som händer i trafiken och vad som händer i varje krock. Utifrån det ska man anpassa säkerhetssystemen så att krockkuddarna används när de behövs och bältessträckarna drar åt på optimalt vis.

Tesla menar att krocktester som görs i exempelvis Euro NCAP bara representerar några få krocksituationer, ”några av de sandkorn som finns på en sandstrand som har nästan oändligt många sandkorn, men varje krock är unik och nu kan vi anpassa systemen maximalt för varje situation”, säger en av tillverkarens ingenjörer.

Man kallar projektet ”Beyond the stars”, vilket syftar på att man jobbar vidare på krocksäkerheten och inte nöjer sig med att klara krocktesterna.

Utifrån verkliga krocksituationer räknar bilens dator ut hur krocken kommer att bli, hur systemen bäst ska skydda passagerarna. Inom tio millisekunder före krocken bestämmer sig bilen för hur krockkuddarna ska lösa ut och hur bältena ska dras åt.

Man har kört ett stort antal simuleringar och även testat detta i laboratorium.

”Vi har mer data än någonsin och vi kan designa bilarna och systemen utifrån dessa”, säger en Tesla-ingenjör.

Den här säkerhetsfunktionen kommer att skickas ut till Teslas bilar i en programuppdatering.

Källa: Linkedin

Annons
Annons
Rulla till toppen