Efter hårda kritiken – Trafikverket skjuter upp hastighetssänkningarna

Hastigheten på flera stora vägar skulle sänkas från 90 eller 100 km/tim till 80. Nu backar Trafikverket och skjuter upp beslutet.

Efter hårda kritiken – Trafikverket skjuter upp hastighetssänkningarna

Efter hård kritik, bland annat från flera kommun- och regionpolitiker i södra Norrland och Dalarna samt riksförbundet M Sverige, skjuter nu Trafikverket på sina planer att sänka hastigheten på flera större vägar. Det rapporterar Sveriges Radio.

Myndigheten vill fortsatt göra sträckorna säkrare och generaldirektören Lena Erixon säger till SR att kritiken inte ska vara skälet till att man avvaktar.

– Vi kommer snart att lämna vårt förslag för en nationell plan för de kommande tolv åren. Sedan kommer man också ta beslut om de regionala planerna. Det blir helt enkelt fel att ta beslut om hastighetsöversyner före man har tagit beslut om planerna, säger Lena Erixon till SR.

Vägplanerna skulle kunna innebära att sänkningarna inte behövs på alla vägarna. Istället är det möjligt att de byggs om med mittseparering, något M Sverige (tidigare Motormännen) förespråkar.

– Mittseparerade vägar är den enskilt bästa åtgärden för att öka trafiksäkerheten och rädda fler liv. Hastighetssänkningar har inte samma effekt, eftersom vi vet att efterlevnaden är dålig. Dessutom ökar res- och transporttiderna framför allt på landsbygden, säger Heléne Lilja, chef kommunikation och samhälle på M Sverige, i ett uttalande.

– Det är på tiden att Trafikverket nu pratar om att åtgärda problemen på våra vägar, istället för att bara prata sänkta hastigheter, fortsätter hon.

Även politikerna som kritiserade beslutet i en artikel på DN Debatt tidigare i veckan vill se att vägarna byggs om med mitträcken, ett kostsamt arbete som kan kräva att regeringen skjuter till mer pengar.

"I nu gällande plan har regeringen anslagit 1 miljard kronor för att stödja regionerna i ökad mittseparering på statliga vägar som regionerna ansvarar för. Tyvärr räcker inte dessa pengar för de behov som finns", skrev politikerna i artikeln.

Bra att beslutet skjuts upp!
462
17
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.