Fortsatt minskad nybilsförsäljning – men laddbart ökar

Oktober gick i mål som den fjärde månaden i rad med minskat antal nyregistrerade personbilar jämfört med 2020. Men andelen laddbara bilar fortsätter framåt och ökar samtidigt från 36 till 51 procent.

Fortsatt minskad nybilsförsäljning – men laddbart ökar

Den återhämtning som präglade första halvåret i kraft av tillfrisknande ekonomi, men också av förändrade bonus/malusregler och höjda förmånsvärden vid halvårsskiftet, har följts av en svagare höst. Fortfarande ligger försäljningen hittills i år nio procent över samma period förra året. Men 19.962 nya personbilar i oktober är en minskning med 29 procent jämfört med förra året och betyder en nedgång för fjärde månaden i rad.

– Den underliggande efterfrågan i konsumentledet är fortfarande stark, men brisen på halvledare och andra komponenter har blivit en hämmande faktor och gör att vi justerar ner årsprognosen för 2021 från 315 000 till 300 000 personbilar, säger Jessica Alenius, vd för Bil Sweden.

Varannan nybil har sladd

Andelen laddbara bilar är fortsatt stor i oktober: 51 procent. Att jämföra med 36 procent för oktober 2020. Detta trots att dämpningen av laddbara bilar hos företagskunder fortsatt. Den vägs nämligen upp av att privatkunder lockats av allt fler attraktiva bilar och bra priserbjudanden. Intressant är att av bilar med sladd betyder 5.579 laddhybrider i oktober en nedgång med 29 procent medan 4.573 elbilar motsvarar en uppgång med 96 procent.

Hittills i år, januari–oktober, står laddhybriderna för störst andel av de laddbara bilarna, nämligen 26 procent av de totala registreringarna, mot 17 för elbilarna – men frågan är hur länge laddhybriderna har övertaget?

De laddbara bilarna börjar sakta märkas allt mer i den svenska vagnparken. Vid utgången av 2020 utgjorde de 3,6 procent av alla personbilar i trafik. Vid utgången av årets tredje kvartal hade den siffran ökat till drygt fem procent.

Volvo revanscherar sig – Tesla på paus

Efter att Volvo halkat av prispallen ett par månader (som i september utgjordes av Kia Niro, Tesla Model Y och tredjeplacerade Kia Ceed) innebar oktoberregistreringen att Volvo XC40 nådde andraplatsen och den lätt ansiktslyfta XC60 tredjeplatsen. Överst stod dock återigen framgångsrika Kia, denna gång med Ceed som noterades för 1.261 stycken registreringar.

Ett intressant ras stod Tesla Model Y för. Från att ha legat tvåa i september med 1.213 inregistrerade Y blev oktobersiffran häpnadsväckande låga två bilar! Förklaringen ligger så klart i att jättepartiet från Shanghai gick åt i en rykande fläng. Det blir sedan tomt i registreringsstatistiken innan en ny båt lägger till. Två bilar lär knappast motsvara intresset för bilen, om man säger så.

Bland laddhybriderna är Ceed i topp då nio av tio Ceed är just en laddhybrid. Volvo XC60 ligger tvåa vilket imponerar då det sker redan innan det stora batteriet satts i produktion. Stort batteri har redan Toyota RAV4 laddhybrid som kniper tredjeplatsen (dock mestadels tack vare sin icke laddbara hybridmodell).

Bland elbilarna stormar framgångsrika Volkswagen ID.4 fram (640 bilar), med kusinen Skoda Enyaq på andra plats fortfarande en god bit bakom (380 bilar). Med endast en (!) bil bakom Skoda tar Polestar 2 ett uppfriskat kliv framåt i kraft av sina nya, tvåhjulsdrivna modellvarianter.

Topp 10: Personbilar

Modell Nyregistreringar
Kia Ceed 1.261
Volvo XC40 1.118
Volvo XC60 757
Kia Niro 731
Volvo S/V60 684
VW ID.4 640
Toyota Corolla 603
Toyota RAV4 432
Ford Focus 393
Skoda Enyaq 380

Källa: Bil Sweden

Topp 10: Laddbara personbilar

Modell Nyregistreringar Typ
Kia Ceed SW PHEV 703 Laddhybrid
VW ID.4 640 Elbil
Volvo XC60 laddhybrid 443 Laddhybrid
Kia Xceed PHEV 413 Laddhbyrid
Skoda Enyaq 380 Elbil
Polestar 2 379 Elbil
Kia e-Niro 358 Elbil
Nissan Leaf 346 Elbil
Toyota RAV4 PHEV 309 Laddhybird
Kia Niro PHEV 285 Laddhybrid

Källa: Bil Sweden

Observera att alla siffror i denna artikel gäller nyregistreringar, det vill säga nya bilar som kommit in i bilregistret. Varje enskild nyregistrering behöver alltså inte motsvara en såld bil samma månad, men det ger ändå en tydlig indikation om hur bilförsäljningen går.

Spännande tider!
91
26
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.