Läsarbrevet: Hur tar man bort ingrodda insektsrester?

Bilvårdsexperten delar med sig av sina bästa tips för hur man blir av med insekter som sitter fast.
Annons

Läsarbrevet: Hur tar man bort ingrodda insektsrester?

Har du några frågor som behöver svar?
Ta kontakt med oss på redaktionen!

Läsaren Peder hörde av sig till oss på redaktionen med en bilvårdsfråga. Han har en två år gammal Audi och har slarvat med att hålla motorhuven ren ovanför grillen. Därför sitter det ingrodda insektsrester där. Vad ska man göra för att få bort detta på bästa sätt?

Eftersom ingen av oss på redaktionen är något tvättproffs vände vi oss till en expert för att få råd. Antonijo Matanovic är bilvårdsexpert hos företaget Cifab som bland annat säljer bilvårdsprodukter från SONAX. Han ger här sina tips.

Läsarbrevet: Hur tar man bort ingrodda insektsrester?
Antonijo Matanovic, bilvårdsexpert på Cifab.

– Ingrodda insektsrester måste man bearbeta varsamt. Insekterna har mer eller mindre brutit sig igenom lacken och satt sig mer på porerna. För att man ska få en klar bild av hur det ser ut behöver man först börja med att göra rent bilen med rätt produkter för ändamålet.

– Vi rekommenderar att man sprayar ytan med insektsspray och låter det verka i upp till tio minuter då insekterna har suttit där en längre tid. Innan man kan spola av medlet får man i det här fallet använda sig av ett lämpligt tillbehör som en svamp anpassad för att ta bort insekter och tjära.

Läsarbrevet: Hur tar man bort ingrodda insektsrester?

– Det är viktigt att vara försiktig med svampen och inte trycka för hårt, då riskerar man att få mindre tvättrepor, utan att stryka den över ytan. Efter att ha jobbat med svampen har man förhoppningsvis lyckats lösa upp insekterna. Då kan man spola av området.

– Om det visar sig att insektsresterna sitter så hårt i lacken att man inte kan få bort dem med tvättkem, ska man polera ytan för att komma åt klarlacken och bryta upp insektsresterna som har etsat sig fast. Det brukar räcka att man gnuggar för hand och att man har en lite hårdare polersvamp samt ett passande handpolermedel. Skulle man behöva göra en maskinpolering rekommenderar vi en allroundtrissa tillsammans med polermedlet SONAX Pro Cut & Finish som tar bort problem och ger glans i samma moment.

Läsarbrevet: Hur tar man bort ingrodda insektsrester?
Annons
Annons
Rulla till toppen