Ny budget: Skatten på bensin och diesel sänks med 50 öre

Skatten på bensin och diesel sänks med 50 öre under våren. Det blev klart efter att riksdagen antagit budgetförslaget från KD, M och SD i stället för regeringens budget.

Ny budget: Skatten på bensin och diesel sänks med 50 öre

Centerpartiet valde att inte ge sitt stöd åt regeringens budget, vilket gjorde att oppositionens motförslag fick starkare stöd.

Det innebär att regeringen måste genomföra sina politiska motståndares budget, något som fick Miljöpartiet att hoppa av regeringen.

Den tidigare statsministern Magdalena Andersson (S) med regeringens budgetförslag för 2022 som antogs med ändringar från KD, M och SD.

Regeringens budget är på 527 sidor och oppositionens beslutade ändringar på 30 sidor. Med andra ord är det relativt få saker som skiljer. En av punkterna rör skatten på drivmedel. Riksdagens beslut innebär att det blir 50 öre billigare per liter att tanka från och med den 1 maj 2022.

Den som tankar diesel får dock räkna med att bränslet blir 1 krona dyrare per liter från årsskiftet.

Skattesänkningen innebär 2,4 miljarder i minskade intäkter 2022 och 3,4 miljarder 2023.

Totalt innebär budgetändringarna 20 miljarder i minskade intäkter 2022 och 26 miljarder 2023. Detta ska främst kompenseras genom ett skatteavdraget för låginkomsttagare inte utökas med 1.320 kronor per år.

50 öre mindre per liter gör skillnad!
273
143
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.