Video: Koenigsegg Jeskos V8 varvar snabbast i världen

Se när Christian von Koenigsegg förklarar hur deras V8 får hypersnabba reaktioner.

Video: Koenigsegg Jeskos V8 varvar snabbast i världen

V8:n i Jesko har tillsammans med den nyutvecklade, nioväxlade "Light Speed"-växellådan blivit ännu lättare och därtill fått snabbare reaktioner.

Motorns svänghjul har rationaliserats bort och det gäller också kopplingslamellerna mellan den och växellådan. Till skillnad från exempelvis en vanlig dubbelkopplingslåda har Koenigseggs "sjukopplingslåda" lamellerna innuti sig. Eftersom de är små och lätta ger det drivlinan en låg tröghet.

Hur många varvtal motorn kan accelerera per sekund ger hur responsivt maskineriet är och påverkar körglädje och körbarhet. Det betyder också att man kan växla snabbare.

– Eftersom vi har världens snabbaste växellåda och produktionsmotorn med lägst friktion har vi maximal prestanda och den mest synaptiska upplevelsen, säger Christian Von Koenigsegg.

Motorn går från tomgång till maxvarv på 7.800 v/min (begränsat i neutralläge) på 213 millisekunder. Det ger en medelacceleration på 31.700 varv per sekund över hela varvtalet!

– Och då ska vi komma ihåg att det här är i neutralläge stillastående, när man väl kör bilen reagerar den ännu snabbare, fortsätter Christian.

Max accelerationökning är 41.000 varv per sekund. Det är klart snabbare än Gordon Murray Automotive T.50 vars Cosworth V12-motor har en accelerationsökning på 28.400 varv per sekund.

Koeningsegg har gjort det igen. In och lyssna på Christian och motorn!

584
24
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.