Volkswagen skippar rattstången – satsar på steer-by-wire

Mjukvara blir allt viktigare i moderna bilar. Nu växlar Volkswagen över från rattstång till steer-by-wire där mjukvaran styr bilen. Detta är ett steg mot helt självkörande bilar.

Volkswagen skippar rattstången – satsar på steer-by-wire

Rent konkret ersätts rattstången av en ledningar som går mellan ratt och en motor som vrider hjulen. Konstruktörerna slipper en del utrymmeskrävande mekanik och dessutom får man möjlighet att ändra styrningens karaktär under körning.

– Mjukvaran blir i framtiden även viktigare för styrningen. Det ger oss många fler möjligheter att påverka styrningskarakteristiken, som kan implementeras på modellspecifik basis för alla plattformar längre fram, säger Karsten Schebsdat, chef för fordonsdynamik och chassikontrollsystem på Volkswagen.

På liknande sätt kan stötdämpare styras av mjukvara för att få bättre kontroll över bilens chassirörelser. Styrning och chassikontroll kan dessutom samverka. 

– Karossens nignings- och krängningsrörelser minimeras avsevärt och kördynamiken optimeras eftersom bilen reagerar snabbare på rattrörelserna och är mer exakt att köra, säger Schebsdat och fortsätter:
– Den här utvecklingen är också mycket viktig när det gäller högautomatiserad körning. Det är så vi ser till att passagerarna är så bekväma som möjligt i alla situationer.

 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.