Bekräftat: Aston Martin V12 Vantage återkommer för sista svansång – så låter den

Aston Martin bekräftar: sportbilen Vantage får V12-motor igen nästa år för en sista "Final Edition" innan den ersätts med en elbil.
Annons

Aston Martin slog nog rekord i korta pressreleaser när de under onsdagen la ut följande:

”Du har hört talas om den. Du kommer säkert höra att den kommer. V12 Vantage. Det är inte bara en Limited Edition, det är en Final Edition. Återkommer 2022.”

Detaljerna är alltså få men flera medier spekulerar att Aston Martin ämnar att skohorna ner deras 5,2 liter stora ”AE31” dubbelturbo-V12 från den större modellen DB11 i Vantage. Eftersom det rör sig om en specialutgåva lär den få samma effektsiffra som i den Vantage-baserade specialaren V12 Speedster: 700 hästkrafter.

V12-motorn väger dock drygt 100 kilo mer än V8 Vantages Mercedes-AMG-utvecklade 4,0-liters M177 dubbelturbo-V8 med 510 hästkrafter. Hur det kommer påverka bilens köregenskaper återstår att se.

Aston-bossen Tobias Moers har tidigare meddelat att AE31-motorn, som lanserades 2016, inte lär leva länge till så V12 Vantage kan bli den sista bilen att använda den.

Förutom en bild på den återupplivade modellens emblem har även Aston Martin delat en video där motorns hörs ryta:

Låter det bra? Då har du något att se fram emot nästa år. Längtar du snarare efter Aston Martins första elbil så är det 2025 som gäller.

Annons
Annons
Rulla till toppen