Max Verstappen F1-världsmästare efter rysare på sista varvet

Max Verstappen tog hem VM-titeln i F1 efter stor dramatik. På sista varvet kunde han snuva Lewis Hamilton på segern och bli världsmästare.

Max Verstappen F1-världsmästare efter rysare på sista varvet

F1 beskylls ibland för att vara tråkigt, men årets VM-final var en nagelbitare med ett överraskande slut. Red Bull-föraren Max Verstappen jagade den regerande världsmästaren Lewis Hamilton i Mercedes varv efter varv.

Sex varv från mål kraschade Nicholas Latifi sin Williams. Då gick Verstappen i depå och tog på nya mjuka däck. Hamilton stannade kvar på sina gamla hårda däck och när säkerhetsbilen lämnade banan var det bara ett varv kvar.

Verstappen kunde ta sig förbi Hamilton på sista varvet och Verstappen kunde vinna sin första VM-titel.

– Det är helt otroligt. Jag försökte hela racet och sedan hände det på sista varvet. Det är helt galet. Jag vet inte vad jag ska säga, sa en glädjerusig Max Verstappen när han intervjuvas efter loppet.

F1-titeln är 24-årige Max Verstappens första och första för Red Bull Racing sedan Sebastian Vettel vann 2013.

Lewis Hamilton i Mercedes gick i mål som tvåa, och slutade därmed tvåa även i VM och Carlos Sainz Jr gick i mål som trea.

Efter racet lämnade Mercedes in två protester. Den ena gällde att Verstappen körde om Hamilton när säkerhetsbilen var ute på banan och därmed borde bli bestraffad. Den andra protestenen gällde tävlingsledningens val av att ta in säkerhetsbilen och att det gjordes i ett felaktigt skede.

Mercedes vill därför att resultatet från det näst sista varvet ska gälla istället för det sista varvet som Verstappen tog segern på. Både protesterna har fått avslag men Mercedes har för avsikt att överklaga det beslut som gäller den sistnämnda protesten. Utsikterna för att resultatet ska ändras är mycket små.

Lewis Hamilton, 36, har kontrakt ett år till. Under 2022 gäller ett helt nytt reglemente med nya däck, nya bilar och helt nya förutsättningar.

 
 
Verstappen är värdig VM-vinnare!
110
28
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.