Håkan Samuelsson lämnar vd-posten efter 10 år

Skotten Jim Rowan blir ny vd och koncernchef för Volvo Cars den 21 mars. Håkan Samuelsson får i stället ett viktigt uppdrag för Polestar.
Annons

Jim Rowan är i dag vd för Ember Technologies som arbetar med temperaturreglering. Den 21 mars 2022 tar han över rodret för Volvo Cars.

Under 2012-2020 var han operativ chef och vd för Dyson Group som är kända för sina dammsugare. Där han lyckades accelerera företagets e-handelsstrategi och fick företagets globala marknadsandel att öka.

Håkan Samuelsson lämnar vd-posten efter 10 år
Som vd för Dyson fick Jim Rowan äran att förklara hur en dammsugare fungerar för Hans Kungliga Höghet prinsen av Wales. Foto: Getty Images

 – Volvo Cars går igenom en snabb digitaliseringsförvandling och det är därför vi ville ta in någon med global vd-erfarenhet utanför fordonsindustrin. Jim är rätt person för att få Volvo Cars accelerera framöver, säger Eric Li, styrelseordförande för Volvo Cars, i ett pressmeddelande.

Håkan Samuelsson lämnar vd-posten efter 10 år
Hans Samuelsson i Volvo-fabriken på Hisingen i Göteborg. Foto: Adam Ihse / Getty Images

Håkan Samuelsson har lett Volvo under tio framgångsrika år. Perioden avslutades och kröntes med börsintroduktionen. Samuelsson fortsätter som styrelseordförande för Polestar, där Volvo Cars är storägare, och får särskilt ansvar för introduktionen på Nasdaq-börsen.

– Jag är glad att välkomna Jim till sin nya roll för att fortsätta Volvo Cars spännande resa framåt. Jag vill också tacka alla Volvo Cars-anställda för de otroliga framsteg vi har gjort tillsammans under dem senaste 10 åren – inte bara för att Volvo blivit en av de snabbast växande och mest pålitliga bilvarumärkena inom premiumbilsegmentet, utan också för att innovation och ett tydligt syfte alltid varit drivande. Jag önskar er all lycka för de spännande åren som kommer, säger Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Rulla till toppen