Tätt med svenskar i Dakar 2022

Årets upplaga av det klassiska ökenrallyt Dakar har dragit i gång och bland de tävlande finns flera svenskar.
Annons

Dakar 2022 är ett ökenrally på två eller fler hjul och körs för tredje gången i Saudiarabien. Flera svenskar tävlar i de olika fyrhjulsdrivna klasserna.

Tätt med svenskar i Dakar 2022

Audi satsar stort på Dakar 2022 med ett nytt team och en ny bil ­– den kallas Audi RS Q e-tron och är en elbil med bensindriven räckviddsförlängare. Bilen har dubbla elmotorer på sammanlagt 680 hästkrafter.

Det går åt massvis av energi för att driva bilen i hög hastighet över långa sträckor i tuff terräng. Därför har batteriet på 50 kWh kompletterats med en 2-liters fyrcylindring bensindriven tävlingsmotor som laddar batteriet genom ett 800-voltssystem. 

En av de tre Audi-bilarna har svensk besättning, föraren Mattias Ekström och kartläsaren Emil Bergkvist. En annan känd förare i teamet är spanske rallylegenden Carlos Sainz.

 
Tätt med svenskar i Dakar 2022
Kartläsaren Emil Bergkvist och föraren Mattias Ekström i sin Audi RS Q e-tron.
Tätt med svenskar i Dakar 2022

I den mindre prototypklassen ATV tävlar Sebastian Eriksson för Mattias Ekströms team EKS RX. Annie Seel som tidigare både kört Dakar-rallyt på både två och fyra hjul är i år kartläsare åt tyskan Annett Fischer.

F1-experten Eje Elgh tävlar i en Nissan Patrol i klassen Classic tillsammans med sonen Alexander. För 13 år sedan tävlade Eje Elgh i lastbilsklassen. Under tävlingen hamnade lastbilen utanför vägen och föll 100 meter och han var nära att omkomma.

Sedan 1979 har det skett 76 dödsolyckor under Dakar-rallyt.

Annons
Annons
Rulla till toppen