Här kör trafikskolan Volvo 940: ”Bra för trafiksäkerheten”

En trafikskola i norska Lillehammer har nyligen köpt in en Volvo 940 Turbo och sedan den 27 år gamla Volvosedanen påbörjat sin tjänstgöring har den blivit omåttligt populär.

Här kör trafikskolan Volvo 940: ”Bra för trafiksäkerheten”
(Montage) Innan du kommenterar: Nej, det här är mycket riktigt en Volvo 745 GLT och inte en 944 Turbo, men i Volvo Cars bildarkiv saknas tyvärr bilder på 940:s bakdel.

– Bland de bilintresserade ungdomarna vi träffar så är det två saker som gäller, gamla Mercedes och Volvo. Det är vad ungdomarna vill ha, säger Ole Martin Pedersen, lärare på Felgen Trafikskole till norska NRK.

Förutom att förgylla upplevelsen för eleverna är tanken att de ska bli bättre bilförare. Ole Martin Pedersen menar att det är bra att ha kört en äldre bil utan alla säkerhetssystem som finns i moderna bilar.

Det gäller framför allt i och med att mångas förstabilar i regel har ett par år på nacken. Hoppet från körskolebilen blir annars väldigt stort.

– All statistik pekar på att bra utbildning resulterar i färre olyckor. Första året med körkort är risken som störst att man blir inblandad i en olycka. Vi hoppas eleverna ska kunna känna sig säkrare bakom ratten från dag ett, säger Ole Martin Pedersen.

Den norska trafiksäkerhetsorganisationen Trygg Trafikk är inne på samma spår. Man behöver anpassa sin körstil när man kör en äldre bil och ta det mer försiktigt, menar Marianne Solbraa på organisationen till NRK.

Arkivfoto: 1994 Volvo 940 Turbo.

De båda får medhåll av Mattias Lavik som är elev på körskolan. Han påpekar särskilt att backstarter var väldigt annorlunda i Volvon, som saknar antispinn. Det gäller att vara varsam för att undvika hjulspinn. Han säger samtidigt att hans första bil lär bli en äldre vagn, mest troligt en Volvo.

Trafikskoleläraren är själv mycket stolt över sin Volvo 940 Turbo.

– Vi har nya och fina bilar i vår bilpark, men den här glänser verkligen. Och det är den du ser när du kommer till parkeringen! Säger Ole Martin Pedersen till NRK.

Svenska trafikskolor borde också köra gamla bilar!
700
33
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.