Koenigsegg börjar tillverka eftermarknadsdelar till Tesla

Den svenska superbilstillverkaren har tagit fram en hel hög med kolfiberdelar tillsammans med Teslatrimmarna Unplugged Performance i USA.

Koenigsegg börjar tillverka eftermarknadsdelar till Tesla
Tesla Model 3 vässad för banracing – med delar från Unplugged Performance och Koenigsegg Advanced Manufacturing.

Att Koenigsegg kan sitt kolfiber är nog vida känt vid det här laget. Superbilstillverkaren bygger trots allt samtliga av sina bilar i materialet, och var exempelvis först med kolfiberfälgar.

Så nog kommer det börja brinna i plånböckerna på en del Teslaägare som gillar kolfiber när den svenska tillverkaren nu börjar göra delar till deras bilar.

Det är systerbolaget till Koenigsegg Automotive AB i Ängelholm, Koenigsegg Advanced Manufacturing i Barcelona, som börjat tillverka kolfiberdelar åt Teslatrimmarna på Unplugged Performance i USA. Vanligtvis tillverkar Koenigseggs avdelning i Spanien olika kolfiberdetaljer till koncernens superbilar.

Unplugged Performance är kända för att sätta banrekord med sina modifierade Teslor och säljer sedan tidigare allehanda trimdelar till dem – allt från större bromsar till justerbara länkarmar. De är också en auktoriserad Teslaverkstad och var bland de första att få lägga vantarna på ett exemplar av vrålsnabba Tesla Model S Plaid.

 
 

Samarbetet (och delarna) mellan Koenigsegg och Unplugged Performance märks "UP x KAM" efter de båda företagen. Till att börja med erbjuder man "högeffektiva" aerodynamiska bakspoilers till Tesla Model S, Model XModel 3 och Model Y som ska minska bilarnas luftmotstånd. Pris: Mellan 1.745 och 2.495 dollar (16.000–23.000 kronor) beroende på modell.

Vi är tacksamma över att samarbeta med de bästa ingenjörerna och fabrikerna i världen som delar vår vision och mission. Koenigsegg är en ikonoklastisk, global ledare inom innovation och tillverkning av hyperbilskvalitet. De råkar också dela våra ideal om att harmoniskt balansera hållbarhet med körspänning, säger Ben Schaffer, vd på Unplugged Performance i ett uttalande.
– Tillsammans med Koenigsegg vill vi upphetsa Tesla-ägare och bidra till en spännande elektrisk framtid för den bilkultur vi älskar, fortsätter Schaffer.

 
 
 

De flesta av de nya delarna är till Tesla Model 3, som på bilden även är utrustad med Unplugged Performances bromskit med kolfiberkeramiska skivor.

För den som vill köra sin Tesla Model 3 på bana och struntar i förbrukningen är "UP x KAM"–utbudet än större. Koenigsegg tillverkar nu en till bakspoiler till den vars form är optimerad för att generera markeffekt (downforce). Pris: 2.195 dollar (20.000 kronor).

Ser din Tesla Model 3 fortfarande inte tillräckligt aggressiv ut vid det laget så kanske Koenigseggs och Unpluggeds 20 mm bredare kolfiber-framskärmar är av intresse. Med dem monterade ska det gå att ha 315 mm breda framdäck på sin Model 3 om så önskas (fabriksdäcken är 275 mm breda).

 
 
 

Enligt Unplugged Performance ska de också bidra men ännu mer markeffekt i fram, förutsatt att de kombineras med resten av märkets Ascension-R bodykit (vars övriga komponenter inte tillverkas av Koenigsegg).

Priset för kolfiberskärmarna: 8.845 dollar (80.000 kronor) – exkluderande frakt, moms och tullavgifter, förstås, precis som också gäller för ovan nämnda priser.

Spännande samarbete!
171
32
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.