Nya bilder: Här ska Koenigsegg Gemera byggas

Svenska "megabilstillverkaren" bygger ut i Ängelholm. Nya Gemerafabriken ska innebära 250 nya arbetstillfällen.
Annons

Koenigsegg håller på att växa ur sina kläder. Faciliteterna på den gamla F10-flygflottiljens område, idag företagsområdet Valhall park, utanför Ängelholm behöver byggas ut inför produktionsstarten av den laddbara ”mega-GT:n” Koenigsegg Gemera.

Förutom en ny fabriksanläggning ska flera andra lokaler byggas, så som en ny kundlounge, kontor, eventcenter/museum, showroom och butiksdel.

Nu visar Koenigsegg bilder på hur de nya lokalerna, som ska byggas tillsammans med Peab och fastighetsbolaget PEKO Fastighets AB, kan komma att se ut när de står klara mars 2023 (enligt en äldre tidsplan).

Nya bilder: Här ska Koenigsegg Gemera byggas
Så här ska Koenigseggs nya fabrik se ut när den står klar. Taken ska delvis täckas med solpaneler.
Nya bilder: Här ska Koenigsegg Gemera byggas
”Den exteriöra designen av den nya fabriken är inspirerad av den dragspelsliknande layouten i gamla svenska fabriker där utrymme och dagsljus maximeras”, uppger Koenigsegg.

Enligt planerna ska Koenigseggs totala lokalyta expanderas till 30.000 kvadratmeter. Den siffran innefattar förutom den gamla flygflottiljens hangarer även den nya anläggningen på 11.000 kvadratmeter som Koenigsegg etablerade i Ängelholm under 2021.

Inne i den nya fabrikslokalen med ”dragspelsliknande” tak i klassisk svensk stil ska det finnas gott om utrymme. Här ska Koenigsegg bygga den fyrsitsiga laddhybriden Gemera, men det finns också ”ytterligare plats för tillväxt”, uppger man.

Fabriken ska vidare ”tillgodose företagets initiativ för kommande megabilsutveckling och teknologiutveckling”, heter det.

Nya bilder: Här ska Koenigsegg Gemera byggas
Produktionslinan för Koenigsegg Gemera ska rymmas i den nya luftiga, ljusa fabrikslokalen.

Detta lär innefatta den elbil som Koenigsegg ska ha på gång senast till 2027. Koenigsegg har den senaste tiden visat upp och berättat mer om både deras egenutvecklade växelriktare och elmotor som används i Gemera – som man nu vill erbjuda till andra tillverkare av så väl bilar som båtar och flyg.

Bygg din Koenigsegg i realtid

Nya bilder: Här ska Koenigsegg Gemera byggas
I den nya fabrikens eventstudio och hörsal ska Koenigseggs framtida avtäckningar och nyheter ske live.

I fabriken ska även en toppmodern kundlounge rymmas, där Koenigsegg-intressenter ska erbjudas möjligheten att välja specifikationen på sin bil ”i realtid och sann skala”.

En testbana ska också anläggas utanför fabriken och huvudkontoret med så väl ”avancerade kurvor” som höghastighetssträckor. Den ska kunna användas för prototyputveckling och leveranstester av kundbilar.

”Närheten mellan alla Koenigseggs lokaler representerar företagets syn på synergier mellan avdelningar och dess metod av att utveckla egen teknologi med egna resurser som sträcker sig över flera avdelningar såsom design, ingenjörskonst, inköp, produktion, montering, prototyputveckling samt forskning och utveckling”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Nya bilder: Här ska Koenigsegg Gemera byggas
En ny testbana ska också byggas intill Koenigseggfabriken.

Expansionsprojektet kommer också innebära flera nya arbetstillfällen. Enligt Koenigsegg behöver man nu rekrytera 100 ingenjörer och 150 produktionsanställda till våren 2023, då man fortfarande verkar sikta på att vara klara. Med det kommer personalstyrkan växa till ”nästan 800”.

Ängelholms kommunstyrelses ordförande Robin Holmberg (M) är mycket positiv till projektet:

– Koenigseggs fortsatta utveckling i Ängelholm är viktig och visar att Ängelholm är en attraktiv plats för innovativa företag. För oss ängelholmare är det spännande att få vara en del av deras resa. Utbyggnaden i Ängelholm innebär att Koenigsegg nu tar nästa viktiga steg. Det innebär fler arbetstillfällen, fler nya ängelholmare från hela världen och på sikt fler innovativa företag i vår region, säger han i ett uttalande.

Christian von Koenigsegg ser själv tillbaka på det egna företagets ”otroliga” resa sedan 1994:

– När jag ser tillbaka på där vi började för 27 år sedan, är det otroligt att tänka på resan vi har haft. Vår expansion betonar vår relevans för då, nu och framtiden, där vi är inriktade på att leverera banbrytande mobilitetsteknologi och våra handgjorda ultimata fordon, säger Christian von Koenigsegg i ett uttalande.

Annons
Annons
Rulla till toppen