Här är Alfa Romeo Tonale – nya laddhybriden får NFT-teknik

Alfa Romeos andra suv-modell ska locka fler att köpa italienskt.

Här är Alfa Romeo Tonale – nya laddhybriden får NFT-teknik

Under tisdagen premiärvisade Alfa Romeo en ny bilmodell som de hoppas ska locka fler köpare till märket, vars försäljning har gått trögt de senaste åren.

Nya Tonale är en crossover som är mindre i storleken än de befintliga Stelvio och Giulia, och hamnar i samma storleksklass som exempelvis Mercedes GLABMW X1 och Volvo XC40. Under skalet delar den nya Alfan teknik med koncernsyskonet Jeep Compass.

Modellen visades i konceptversion redan 2019, men har försenats på grund av coronapandemin och komponentbrist.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Första hybriden

För första gången i en Alfa Romeo erbjuds modellen med både laddbara och icke laddbara hybriddrivlinor. Huvudnumret är laddhybriden med 275 hästkrafter, fyrhjulsdrift och en elektrisk räckvidd på omkring sex mil. Andra modeller har framhjulsdrift som standard.

En udda nyhet är att Tonale kommer med ett så kallat NFT-certifikat, en digital teknik som använder blockkedjor för att lagra information som sedan är omöjlig att förfalska eller ändra. Det har blivit populärt att använda tekniken som en typ av signatur för digitala konstverk.

Enligt Alfa Romeo är det här första gången tekniken används i en bil. Varje ny Tonale certifieras vid köpet, och sedan kan information om exempelvis servicehistorik lagras på ett säkert sätt under hela bilens livstid.

Någon helt elektrisk variant har inte presenterats, men kan bli aktuell framöver.

Modellen ska börja säljas i början av nästa år. Några priser har ännu inte offentliggjorts.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.