Nu levereras fler nya polisbilar – kameratekniken rullas ut ”successivt”

Fler nya "super-polisbilar" ska tas i bruk – men kamera- och radarsystemen dröjer ett tag till.
Annons

Förra året meddelade polisen att de beställt 2.200 nya bilar från Volvo och att dessa skulle vara utrustade med kameror med 360 graders synfält, automatisk skyltigenkänning och radarsensorer som kan mäta hastigheten på omgivande bilar.

De första bilarna levererades för test och utvärdering under sensommaren 2021. Nu meddelar polisen att ytterligare 196 bilar ska tas i drift runt om i landet de kommande tre månaderna. Det rör sig då om Volvo XC60 och V90 både med och utan polis-dekaler och blåljus.

Läs också: Första superpolisbilen har levererats

– Efter tester och finjusteringar av ett fåtal bilar är vi glada över att alla Sveriges poliser nu får tillgång till dem, säger Anders Hall, utvecklingschef vid Polismyndighetens Nationella operativa avdelning, i ett pressmeddelande.

Radartekniken dröjer

Polisen skriver också att bilarnas kamerasystem ska tas i drift ”successivt” under 2022, och att radarsensorerna ska tas i bruk ”därefter”.

Efter att nyheten om den nya tekniken i polisbilarna kom har det uppstått en del frågetecken kring om och hur den är tillåten använda, med hänsyn till lagar om integritetsskydd. De poliser som ska använda de nya bilarna kommer att gå en utbildning där tema är kamerateknik och regelverket för kameraanvändning.

 
 
 
 
 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen