Höjning av milersättningen i sikte – inte ändrats sedan 2009

Beloppet för skattefri milersättning har legat på 18,50 kronor sedan 2009. Finansminister Mikael Damberg öppnar nu för en höjning.

Höjning av milersättningen i sikte – inte ändrats sedan 2009

I fredagens riksdagsdebatt om justering av skatten på drivmedel tog finansminister Mikael Damberg den skattefria milersättningen (reseavdraget) som ett exempel på ändringar som måste göras.

– Jag är den förste att säga att vi just nu har en orimlig situation. När det gäller vanliga människor som inte kan ta sig till och från jobbet därför att det blir så dyrt tycker jag att det är dags att utveckla reseavdraget, som inte har förändrats eller höjts sedan 2008-2009, bara för att ta ett exempel. 

Både M Sverige (fd Motormännen) och konsultföretaget Ynnor AB har påtalat det orimliga i att milersättningen ligger kvar på 2009 års nivå. 

En dieselbil som drar 0,6 liter milen får idag 3,80 kronor över per mil för att täcka bilens värdeminskning, service, däck med mera, säger Ronny Svensson på Ynnor som är initiativtagare till milersättningsupproret.

Bilistorganisationen M Sverige välkomnar öppningen och önskar ett beslut tas snarast.

– Vi kräver en höjning till 27 kronor per mil samt att avdraget bli tillgängligt för fler, exempelvis pensionärer, och omfatta fler typer av resor. Det är viktigt att skyndsamt hantera ändringen. Vi ska komma ihåg att regeringens intäkter ökar i takt med momsen, så vi menar att finansieringen redan finns på plats, säger Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige.

Går back om bilen drar mer än 0,25 liter per mil

Milersättningen påverkar även många av dem som kör förmånsbil i tjänsten då de betalar bränslet själva och får bränsleersättning för körde mil i tjänsten. I dag är ersättningen 6,50 kronor per mil för en dieselbil och 9,50 kr per mil för bensin och laddhybrider.

– En dieselbil kan med dagens priser maximalt dra 0,25 liter milen för att inte gå back, säger Ronny Svensson upprört.

En höjning av den skattefria milersättningen kommer troligen även medföra att ersättningen för de som kör förmånsbil i tjänsten höjs.

 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.