Ny Bullitt ska spelas in – Spielberg regisserar

Biljakternas konung Frank Bullitt kommer tillbaka i nytt format. Steven Spielberg kommer regissera och Steve McQueens son Chad tillsammans med barnbarnet Molly ska producera.
Annons

När det kommer till biljakter på filmduken så finns det idag ett brett utbud av potentiella favoriter. Filmer som gör att högerfoten känns tyngre och att hastighetsbegränsningar inte har någon verkan.

Vare sig du förespråkar Gone in 60 Seconds med sin 40 minuter långa jakt eller Fast & Furious-sagans otroliga stuntproduktion så härstammar alla dessa filmer från en – nämligen klassikern Bullitt från 1968.

Ny Bullitt ska spelas in – Spielberg regisserar

Nu kommer en ny Bullitt. Steven Spielberg och McQueen familjen tillsammans med Warner Bros sägs ligga bakom den nya produktionen. Det var tidningen Deadline som först rapportera om det och enligt källor så kommer ett helt nytt manus tas fram för att försäkra sig om att de inte vill göra en remake av originalet. Spielberg ska länge varit sugen på idéen att regissera en film om den berömda karaktären Frank Bullitt men att förhandlingar om rättigheterna med McQueen familjen dragit ut på tiden. 

Orginalet kom ut 1968 och blev då startskottet för den moderna biljakten vi kan se idag. I filmen ser vi Steve McQueens karaktär Frank Bullitt i sin gröna Ford Mustang GT390 1968 jaga skurkarna i deras svarta Dodge Charger R/T 440 också den från 1968.

Filmen fick stor spridning och hjälpte Mustangen att få sin ikonstatus bland det stora utbudet av amerikanska muskelbilar. Molly McQueen, Steve McQueens barnbarn, var närvarande när Ford visade upp 2018 modellen av Bullitt Mustang på Detroit Auto Show då både bilen och filmen firade 50-årsjubileum.

 
Ny Bullitt ska spelas in – Spielberg regisserar

Molly McQueen berättade att Steve hade valt just Mustangen på grund av två anledningar. Den första och väldigt viktiga anledningen var att den vanliga amerikanaren skulle ha råd med den. Den andra anledningen var lite mer kortfattad – han tyckte den var ”bad ass”.

Endast två exemplar av Mustangen användes vid filmandet varav den ena skrotades. Den andra köptes av en Warner Bros anställd som sen sålde vidare den till en riktig detektiv 1970. Men redan 1974 hade bilen en ny ägare vid namn Robert Kiernan. Steve McQueen tyckte Mustangen var så pass ”bad ass” att han skrev ett brev till Robert där han bad om att få köpa den men det var förgäves.

Mustangen var kvar i Kiernan familjen fram tills 2020 då den såldes för runt 35 miljoner kronor – med bilen fick nya ägaren även brevet skrivet av Steve McQueen.

Om nya versionen kommer innehålla en intensiv biljakt med en Mustang vet man inte än, men en sak är säker – det kommer inte bli lätt att gasa förbi originalet när det kommer till popularitet.

Annons
Annons
Rulla till toppen