Video: El mot bensin – Vilket ger bäst fyrhjulsdrift?

Alrik kör elbilen VW ID.4 GTX mot bensinbusen Golf R på is. Vilken är bäst och roligast?

Video: El mot bensin – Vilket ger bäst fyrhjulsdrift?
I veckans film är frågan: vilken drivtyp ger bäst fyrhjulsdrift, el eller bensin?

Vad betyder omställningen till eldrift för fyrhjulsdriften? Vi jämför två bilar från Volkswagen: nya ID.4 GTX med dubbla (el)motorer mot Golf R med en (förbrännings)motor fram. Vi intervjuar också dubbla rallycross-världsmästaren Anton Marklund – som tävlat med båda typerna. Vad är bäst och roligast?

I sämsta tänkbara vinterväder på en isbana längs Byskeälven har vi en kurvig slinga och en slalombana mellan koner. Båda bilarna har standarddubbdäck av samma fabrikat och självklart olika lägen för sina antisladdsystem.

De största skillnaderna mellan bilarna beror faktiskt på elektroniken, hur drivningen regleras och hur systemen hjälper till med att stoppa sladdar. Men visst finns det hårdvaruskillnader som vikt, viktfördelning och hur snabbt motorerna reagerar på gaspådrag. Elbilarnas regenereringssystem kan också hjälpa till.

Moderna ESP-system arbetar extremt snabbt och en stor del av bilens uppförande beror på programmeringen. Vilken typ av bil vill man ha? Vad ska prioriteras? Hur mycket ska föraren få påverka med hjälp av olika program?

Vår duell visar att … ja, in och titta!

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.