Krispaket: Sänkt skatt på drivmedel – och en tusing extra till alla bilägare

Regeringen vill sänka skatten tillfälligt på bensin och diesel – och ge alla bilägare en tusenlapp. Boende i glesbygd får ännu mer i stöd.
Annons

I höstas beslutade riksdagen att sänka skatten för bensin och diesel på 50 öre per liter. Den sänkningen börjar gälla den 1 maj i år.

Under perioden 1 juni till 31 oktober sänks skatten ytterligare med 1,30 kronor per liter, enligt regeringens förslag som presenterades i dag. En större sänkning än så är inte möjligt enligt EU:s regelverk, uppger finansminister Mikael Damberg.

En tusenlapp (minst) till alla bilägare 

Regeringen föreslår även en kompensation på 1 000 kronor till alla bilägare. Till boende i glesbygd (stödområdena 1, 2 och 3) får ytterligare 500 kronor. Summan ska betalas ut automatiskt.

Summen är per ägare och inte per bil.

Inte mer biodrivmedel i bensin och diesel

För att motverka ytterligare prishöjningar vill regeringen frysa den årliga höjningen av mängden biodrivmedel i bensin och diesel – även kallad reduktionsplikten. Den större inblandningen leder till ökade priser. Nu vill regeringen frysa inblandningen till nuvarande nivå.

Förutom skattesänkningen på drivmedel och förslaget om kompensation till bilägare meddelade även Mikael Damberg att staten skjuter till nya miljarder till kassan för klimatbonus idag.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen