Renault tvärvänder – stoppar ryska fabriken

Franska företaget backar efter påtryckningar från Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy.
Annons

I ett kortfattat pressmeddelande sent på onsdagen meddelade Renault Group att företaget avslutar sina industriella aktiviteter i Ryssland med omedelbar verkan och att de ”bedömer de tillgängliga alternativen” vad gäller företagets majoritetsandel i ryska Autovaz.

Renault skriver samtidigt ned sin vinstprognos för 2022 från fyra till tre procent.

Den 21 mars meddelade Renault att de skulle återuppta produktionen vid fabriken Avtoframos utanför Moskva, i en tid då många andra Europeiska företag gör reträtt från den ryska marknaden som ett svar på landets krig mot Ukraina. Beslutet möttes av hård kritik från flera håll, bland annat från den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskiy.

I ett tal till den franska nationalförsamlingen på onsdagen uppmanade Zelenskiy franska företag, inklusive Renault, att lämna Ryssland.
– Renault, Auchan och Leroy Merlin måste sluta sponsra den ryska krigsmaskinen och sluta finansiera mordet på kvinnor och barn, sa han. Talet möttes av stående ovationer från de franska politikerna.

Omkring 10 procent av Renaults intäkter kommer från den ryska marknaden, inte minst på grund av företagets majoritetsandel i Autovaz som äger Rysslands största bilmärke Lada. Medräknat Autovaz har Renault omkring 30 procent av den ryska bilmarknaden.

Hur Renault ska göra med det ryska dotterbolaget är ännu oklart. ”När det gäller sin andel i Avtovaz utvärderar Renault Group de tillgängliga alternativen, med hänsyn till den nuvarande miljön, samtidigt som de agerar ansvarsfullt gentemot sina 45 000 anställda i Ryssland”, skriver Renault Group i sitt pressmeddelande.

Renaults fabrik i Moskva tillverkar bland annat modellerna Duster, Kaptur och Arkana samt Nissan Terrano.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen