Film: Elbilsracet 2022 – 75 mil på en dag med åtta elbilar

Radarparet Alrik & Peder ger sig ut på en långfärd i kylan tillsammans med resten av redaktionen i åtta elbilar – vilket ekipage vinner?!

Film: Elbilsracet 2022 – 75 mil på en dag med åtta elbilar

Uppdatering 21/3: Tidigare var tyvärr inte hela filmen uppladdad och de sista 35 minuterna gick ej att titta på. Det är nu åtgärdat. Vi ber om ursäkt för missen! /Red


Vi har plockat ut de åtta mest intressanta nya elbilarna för att se vilken som är bäst på vinterlångfärd. Allt handlar inte om hur stort batteriet, hur snabbt man maximalt kan ladda eller hur lång den officiella räckvidden är.

I verkligheten spelar vilka laddare man kan få tag på stor roll. Att en bil i teorin kan ladda extremt snabbt hjälper inte om det inte finns någon snabbladdare i närheten. För att inte tala om laddaren fungerar eller är upptagen.

Supersnabb laddning hjälper inte heller om man laddar "vid fel tillfälle" och inte får hjälp med att lägga upp en snabb och effektiv rutt. De flesta elbilars navigationssystem kan inte räkna ut var och hur mycket man ska ladda, vilket är riktigt dåligt. För att kompensera för det använde sig de flesta av appen A Better Routeplanner.

Hur bra batterierna kan ta emot ström i kyla och om bilen har bra batteriuppvärmning spelar också stor roll.

Till skillnad från bensinbilar är det faktiskt inte förbrukningen som avgör hur mycket resan kostar. Laddstationerna har ofta individuell taxa och olika abonnemang påverkar priset.

Det är alltså många parametrar som spelar in – för att inte tala om föraren och däcken …

Varsågod, njut av årets 75-milatest!

Kul avsnitt!
83
8
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.