Katastrofal ökning: ”Så här kan det inte fortsätta”

Antalet anmälda fall har ökat med 10 000 procent på två år.
Annons

Bil- och bildelsstölder har minskat stadigt i Sverige under merparten av det senaste decenniet. Men nu har kurvan vänt uppåt igen, visar statistik från försäkringsbolaget If.

Enligt dem har antalet anmälda bilbrott ökat med elva procent sedan 2020 – framför allt på grund av en explosionsartad ökning av katalysatorstölder. De har ökat med 10 000 procent, vilket innebär att brottet är 100 gånger vanligare nu än för två år sedan.

– Det har gått så långt att kön för att få en stulen katalysator utbytt kan vara uppemot ett halvår. Många drabbas gång på gång. Så här kan det inte fortsätta, säger Ann Hassel Tano utredningschef på If, i ett pressmeddelande.

Enligt polisen utförs 9 av 10 bildelsstölder av internationella ligor. Sverige är enligt uppgift ett av de värst drabbade länderna i världen när det gäller den här typen av brott – det är mycket vanligare här än i våra grannländer.

Stölder av hela bilar fortsätter dock att minska – däremot ökar antalet stulna bilar som aldrig återfinns. Var femte bil som stjäls nu hittas aldrig av polisen. Detta rör sig ofta om dyra bilar som sannolikt försvinner utomlands, skriver If. Elbilar stjäls däremot nästan inte alls, enligt statistiken.

Enligt tidigare rapporter är Toyota det märke som är värst drabbat av katalysatorstölder.

Katalysatorer innehåller normalt ädelmetaller som palladium, platina och rodium till ett värde av mellan 1 000 till 3 000 kronor. Sedan kriget i Ukraina startade har priset på bland annat palladium skjutit i höjden, vilket kan leda till ännu fler stölder.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen