Sverige är bilstöldligornas favoritmål

När det kommer till stölder av bilar och bildelar är Sverige ett av de värst drabbade länderna i världen.

Sverige är bilstöldligornas favoritmål
Sverige sticker ut i så väl Norden som världen när det kommer till bil- och bildelsstölder.

Katalysatorstölderna har ökat med hela 10 000 procent i Sverige de senaste två åren, visar siffror från försäkringsbolaget If. Under samma period har bil- och bildelstölderna ökat med elva procent i landet.

I reela tal anmäldes ifjol 8 938 bilstölder och 26 441 stölder av bildelar (inkluderande katalysatorer). Det gör Sverige till det värst drabbade landet i Norden.

"Sverige har, tillsammans med Storbritannien, seglat upp som ett av de värst drabbade länderna i världen", konstaterar If i sin rapport Bilbrottsbarometern 2022.

Samtidigt är bilden en helt annan i våra grannländer, som inte drabbats alls lika hårt:

• Finland är tvåa efter Sverige när If tittar på siffrorna från 2020. Då anmäldes omkring 6 500 biltillgrepp i landet, som enligt rapporten används som ett transitland av många baltiska stöldligor.

• I Danmark anmäldes omkring 5 500 bildstölder under 2021, vilket gör det till det tredje mest drabbade nordiska landet. Många av dessa misstänks vara så kallade leasingbedrägerier där brottslingarna hyr bilar, kör dem utomlands och byter chassinummer (VIN) på dem. De körs sedan tillbaka till Danmark med sina nya identiteter och säljs som andra bilar. De stjäls sedan inte sällan på nytt så att processen upprepas, något som gör att en del anmälningar kan gälla samma bil.

Minst drabbat är Norge med runt 1 800 respektive 4 500 anmälda bilstölder och bildelsstölder under 2021. Här sägs också katalysatorstölderna ha ökat, men inte i närheten så mycket som i Sverige. Som skäl till de låga talen nämns inte minst att ligorna måste göra minst två riskabla gränskorsningar för att ta sig till landet – men också den norska "maffiaparagrafen" som infördes 2003. Brott som kan kopplas till organiserad brottslighet straffas dubbelt i Sverige, vilket bedöms ha en avskräckande verkan.

 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.