Nytt krockfiasko för Dacia: sjutsitsiga Jogger får 1 stjärna

Brist på bältesvarnare gör att lågprismodellen tappar.
Annons

I årets andra runda av testbetyg sticker Renaults lågprismärke Dacia ut med låga betyg. Familjebilen Jogger, som delar plattform med Sandero, får en av fem stjärnor i säkerhetsbetyg, trots att syskonbilen fick två.

Orsaken till tappet är att Jogger, som kan köpas med sju sittplatser, sakar bältesvarnare på den bakersta raden. ”Det förbrukade den lilla marginal Sandero hade för att ligga kvar på två stjärnor”, skriver Euro NCAP.

Dacia och Renault har fått sågningar av Euro NCAP tidigare, senast i december förra året då elbilarna Renault Zoe och Dacia Spring fick noll respektive en stjärna.

Dacia har tidigare kommenterat de låga betygen med att de inte vill införa aktiva säkerhetssystem i sina bilar för att få höga säkerhetsbetyg, eftersom det skulle göra bilarna dyrare.

I den senaste testomgången ingår också nya DS 4 och Honda HR-V, som båda fick fyra stjärnor i betyg.

DS 4 faller på sitt automatiska nödbromssystem, som i standardutförande saknar radarsensor och bara använder en kamera. Det gör att systemet underpresterar vid simulerade olyckstillfällen med andra bilar, enligt testorganisationen. Med tillvalet ”Safety Pack”, som inkluderar en radarsensor, får DS 4 fem stjärnor.

Honda HR-V beskrivs som en säker bil överlag, men faller på att krockskyddet för barn i baksätet inte är bra nog för toppbetyg.

Euro NCAP:s betygssystem uppdateras kontinuerligt med nya och hårdare krav. Det gör att testresulataten inte alltid är jämförbara mellan olika årsmodeller.

 
 
 
 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen