Bilarna uppdaterades – då låstes ägarna ute

Flera rapporter om problem – nycklarna slutade fungera.
Annons

Volvobilar med det nya Google-utvecklade operativsystemet Android Automotive kan uppdatera sin mjukvara automatiskt via internet, och på så sätt fixa buggar och lägga till nya funktioner i efterhand utan att behöva besöka en verkstad.

Tidigare i april gick biltillverkaren ut med att nästan alla modeller från modellår 2023 och framåt får den så kallade OTA-tekniken.

Men efter att ny mjukvara rullades ut till Volvobilar i förra veckan verkar något ha gått snett. Ägare i både USA och Sverige har vittnat om att bilarna inte längre gått att använda efter uppdateringen.

Den amerikanska sajten The Autopian rapporterade i förra veckan om vittnesmål från Volvoägare som inte kunnat starta sina bilar på morgonen efter att bilen uppdaterat sig själv under natten. En ägare till en Volvo XC60 modellår 2022 berättar att bilen försatt sig själv i ett ”stöldsäkert läge” och att den inte längre kände igen de trådlösa nycklarna.

Fick bärgas till verkstad

På Volvoforumet Jagrullar.se rapporterar svenska ägare om liknande problem. En ägare till en XC60 årsmodell 2022 skriver att bilen ”tappade all kommunikation” dagarna efter uppdateringen och inte gick att låsa upp med fjärrkontrollen. Det gick inte heller att kommunicera med bilen via appen. Ägaren ringde då till en bärgare som låste upp bilen med en fysisk nyckel, varpå bilen togs till en verkstad för reparation.

En annan användare på forumet berättar att hen haft bilen på verkstad två gånger på grund av ett fel som gjort att nycklarna slutat fungera och att bilen gått in i ett ”sköldpaddeläge”.

Volvo Cars svenska kommunikationschef Magnus Holst skriver till auto motor & sport att de är medvetna om ett problem som påverkat ett ”mycket litet antal bilar”, och att de arbetar med återförsäljare för att se till att påverkade bilar åtgärdas omgående. Han skriver också att han inte är medveten om att några svenska kunder blivit drabbade.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen