Nya Volkswagen Amarok – en fet amerikanare

Nya Amarok blir längre och fetare än dagens. Inte konstigt eftersom nya Amarok i grunden är en rambyggd amerikanare.
Annons

Du behöver inte vara orolig. Det kommer fortfarande gå att få en Amarok med treliters V6-diesel efter modellbytet. Men Volkswagen erbjuder även ett fyrcylindrigt alternativ för alla som tycker att dieseln blivit lite väl dyr.

Totalt kommer Amarok att byggas med fyra olika dieselmotorer och en med bensinmotor. Troligen kommer någon av dem att vara laddhybrid. 

 
Nya Volkswagen Amarok – en fet amerikanare
Kortare överhäng ska ge bättre terrrängegenskaper.

Samarbete över koncerngränserna är viktigt för att spara utvecklingskostnader. Ford har köpt in VAG:s elekriska MEB-plattform och ska snart släppa ett eget syskon till VW ID.3. Samtidigt väljer Volkswagen att bygga vidare på Fords stora transportbil och den nya pickupen Ford Ranger för nästa Amarok.

Ford kallar Ranger-plattformen för T6. Det rör sig om ett klassiskt rambygge som gör det enklare, och därmed billigare, att göra olika karossvarianter.

Ford Ranger och nya Volkswagen Amarock ska byggas sida vid sida i samma fabrik i Sydafrika. En helt ny Ranger har redan lanserats under året, men Amarok dröjer ännu några månader. Volkswagen kunde dock inte hålla sig helt och har släppt några bilder och en del uppgifter.

Nya Volkswagen Amarok – en fet amerikanare
Nya Amarock kan lasta tunga stenar, upp till 1,2 ton.

Av bilderna att döma är Amarok-fostret vid god vigör och har stor lust att krafsa med alla fyra i lera och sand när det väl är dags för födsel.

Den stolta föräldern Volkswagen kan redan meddela barnets längd, hela 535 centimeter. Plus 16 cm. Vi får också veta att nya Amarok har längre axelavstånd (+18 cm) än sitt äldre syskon som snart går i graven. Det 2 cm kortare överhänget ska ge bättre terrängegenskaper.

Vikten håller VW ännu tyst om, men maxlasten har ökat till 1,2. Så det går att köra rätt tunga stenar … 

De svenska kunderna får vänta på leverans till början av 2023.

Annons
Annons
Rulla till toppen