Bakslag för Volvo Cars: Försäljningen minskade med 25 procent

Den fortsatta bristen på halvledare ledde till ett försäljningsras på 25 procent i april för Volvo Cars. Det kommande halvåret ser dock ljusare ut, menar tillverkaren.
Annons

Volvo Cars bilförsäljning låg på 47 150 bilar i april, rapporterar biltillverkaren. Det är en minskning med 25 procent jämfört med samma månad förra året.

Under det första kvartalet blev totalen 195 445 bilar, även det en minskning jämfört ifjol; 21 procent för att vara exakt. Detta trots en fortsatt hög efterfrågan från bilköparna.

Tappet skylls istället på fortsatt komponentsbrist. Dels pekar man på de stora corona-relaterade nedstängningarna i östra Kina, som även påverkat andra tillverkarens leverantörskedjor, men också på en brist av särskild typ av halvledare som behövs i tillverkningen av bilarna.

Det sistnämnda problemet lär bestå även under det andra kvartalet, bedömmer Volvo Cars.

”Företaget betraktar detta som ett tillfälligt bakslag och förväntar sig att begränsningarna i försörjningskedjan relaterade till halvledare kommer att förbättras under andra halvåret”, skriver man i ett pressmeddelande.

Efterfrågan hos kunderna ska vara särskilt stark för Volvos elektrifierade fordon, uppger tillverkaren. Under april månad stod Volvos laddbara Recharge-modeller för 38 procent av försäljningen.

Samtidigt ökade andelen elbilar Volvo sålde till 10 procent, jämfört med 8 procent under mars månad.

Annons
Annons
Rulla till toppen