Ny konsumentköplag från 1 maj 2022 – tryggare att köpa begagnad bil

Den nya konsumentköplagen gör det enklare att reklamera bilköp. Så här fungerar lagen för nya och begagnade bilar.

Ny konsumentköplag från 1 maj 2022 – tryggare att köpa begagnad bil
Du behöver inte vara bilexpert för att tryggt handla en begagnad bil. Foto: Getty Images

Nu kan bilhandlare inte längre komma undan svepande formuleringar som "säljes i befintligt skick" eller "med reservation för felskrivningar".

Under 24 månader från köpet är det handlarens ansvar att bevisa att ett fel som upptäcks inte är fanns vid leverans. Tidigare gällde 6 månader. Lagen är lika för både nya och begagnade bilar.

– För bilköpare är den här perioden särskilt viktig eftersom bilar både är dyra, komplexa.Tryggheten kommer att förbättras för alla som köper begagnade bilar av bilhandlare, säger Carl-Erik Stjernvall, expert på konsumentorganisationen M Sverige.

Gäller "ursprungliga fel"

Det är inte helt lätt att veta vilka fel som omfattas av säljarens ansvar, men ledordet är "ursprungligt fel".

– Om du köper en bil på vintern och under våren upptäcker att AC:n inte fungerar. Då är det rimligt att anta att felet är ursprungligt, säger Carl-Erik Stjernvall. 

Han ger även ett tydligt exempel på motsatsen, ett fel som omöjligt kan vara ursprungligt: 

– Låt oss säga att startmotorn lägger av efter åtta månader. Det felet kan inte ha funnits då bilen köptes. 

Det går alltså inte att komma efter 18 månader och begära nya bromsbelägg. "Normalt slitage" omfattas inte av konsumentköplagen. 

Reklamationsrätt i 36 månader

Ditt skydd som konskument sträcker sig 36 månader från köp, men under det sista året är det kunden som måste bevisa att felet fanns från början.

– Vi har en allmän reklamationsrätt på 36 månader. Felaktiga uppgifter i en bilannons är alltid ursprungliga fel som kan reklameras, påpekar Carl-Erik Stjernvall.

Om en köpare upptäcker att bilen inte får dra en lika tung husvagn som det stod i annonsen så kan köpet hävas i upp till tre år

Dragvikt är inget som ändras, därför är det lätt att hävda "ursprungligt fel". Handlaren kan inte heller åtgärda felet, och därmed kan köpet hävas.

Den nya konsumentköplagen gäller bara köp som gjorts från och med den 1 maj 2022. För äldre köp gäller den gamla versionen av lagen.

Alla drömmer om en bilapp som inte strular. Nu pressas tillverkarna att göra dröm till verklighet.

Konsumentköplagen gäller även bilappar 

Biltillverkarna och -handlarna kan inte heller friskriva sig när det gäller digitala tjänster och appar, även om du klickat på "godkänner" under ett oändligt långt avtal. Din rätt kan inte avtalas bort.

Bilens app ska helt enkelt fungera och uppdateras.

Organisationen Sveriges konsumenter tror att den nya lagen både leder till att fler konsumenter får rätt i tvister, men också att tvingas ta fram varor och tjänster med högre kvalitet.

Vid köp av privatpersoner gäller inte konsumentköplagen alls; inte heller vid privatleasing eftersom leasing är en hyra och inte ett köp.

Känner mig tryggare med nya lagen!
230
15
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.