Cadillac presenterar Project GTP – ska återvända till Le Mans

Hypercar-klassen har varit lite av en besvikelse för oss inbitna fans. Med endast tre stall inblandade har det sällan bjudits på någon jättedramatik. Men med flertal tillverkare som är på väg in i kungaklassen stundar ljusare tider. En av de som ansluter är det amerikanska märket Cadillac.

Cadillac presenterar Project GTP – ska återvända till Le Mans
Project GTP är redo att utmana i hyperhybrid-klassen LMDh.

Nu är den nya prototypen avslöjad. Cadillac Project GTP Hypercar, som bilen heter, kommer att delta både i den amerikanska sportvagnsserien IMSA WeatherTech SportsCar Championship, men framför allt i den större internationella serien World Endurance Championship (WEC).

WEC består av sex deltävlingar, bland annat det legendariska 24-timmarsloppet vid Le Mans i Frankrike.

Cadillacs vicechef är entusiastisk över att få återvända till europeisk mark efter ett långt uppehåll:

– Cadillac kommer återigen att tävla på världscenen, och vi är alla glada över att få återvända till Le Mans efter 20 år, säger Rory Harvey i ett uttalande.

Cadillacs nya racerbil kommer att drivas av en helt ny 5,5-liters V8 som kommer att kopplas ihop med Le Mans Daytona hybrid (LMDh)-klassens standardiserade hybridsystem. Det betyder att vi kan vänta oss en systemeffekt på 670 hästkrafter.

Sedan 2017 har Cadillac legat i framkanten av motorsportscenen på den amerikanska marken. I långlopps-serien IMSA där man har plockat stora framgångar. Högst på meritlistan ligger naturligtvis seriesegern. Den har Cadillac tagit hem som konstruktör tre gånger – 2017, 2018 och 2021.

Dessutom har man tagit hem imponerande fyra raka segrar på Daytona 24-timmars, det också legendariska loppet som många ser som start på racingsäsongen. 

Ansluter nästa år

Nu väntar en hel del tester i sommar innan Cadillac Project GTP äntligen visas i action. Det kommer att ske först i början på nästa året i ovannämnda Daytona 24-timmars. 

Jag ser fram emot att se Cadillac på banan!
143
4
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.