Konceptbilen Pininfarina Modulo säljs som NFT

Designhuset Pininfarina hoppar på NFT-tåget. Genom en auktion på RM Sotheby's kan en virtuell Pininfarina Modulo bli din.

Konceptbilen Pininfarina Modulo säljs som NFT

Pininfarina Modulo är en futuristisk konceptbil som togs fram inför bilsalongen i Geneve 1970. Den rymdinspirerade formen gjorde att bilen även fick representera Japan på världsutställning samma år.

Pininfarina Modulo i 70-talsmiljö.

På senare tid har det uppstått en handel med äganderätter till konstverk. Med en blockkedja, en teknik som används för kryptovaluta, dokumenteras hur verken byter ägare. Verken kallas för NFT:er och förkortningen står för Non-fungible token.

Pininfarina har tillsammans med konstnären Sasha Sirota skapat fem NFT-samlingar, ett decennium som passerat sedan Modulo såg dagens ljus. Tanken är att fler NFT:er ska skapas av designföretaget framöver.

 

Det var inte bara formerna som var extrema. Även prestandan var något alldeles extra för sin tid. Eller vad sägs om 0–100 km/h runt 3 sekunder och en toppfart över 350 km/h? Förklaringen till siffrorna är att Pininfarina Modulo använder en Ferrari 512S som chassi.

Pininfarina Modulo i 80-talsmiljö.

Varje samling innehåller skisser på bilen som signerats av företagets styrelseordförande Paolo Pininfarina.

 
 

Skisserna är signerade av Paolo Pininfarina.

I paketet ingår även en USB-sticka som innehåller ett digitalt häfte med unikt material om bilen. På stickan finns också en 3D-modell av bilen som ägaren kan använda virtuellt i Metaverse. Köparen får även en exklusiv rundvandring i Pininfarinas lokaler.

Auktionen pågår fram till klockan 18 idag.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.