Tyskland säger nej till EU:s förbränningsmotorförbud

Tyskland kommer inte att stödja EU:s planerade förbud mot nyförsäljningen av bilar med förbränningsmotorer från och med 2035. Enligt landets finansminister Christian Lindner vore ett totalförbud fel.

Tyskland säger nej till EU:s förbränningsmotorförbud
Tysklands finansminister Christian Lindner (till vänster) meddelar nu att landet inte kommer att gå med på EU:s försäljningsförbud mot nya bilar med förbränningsmotorer.

Nya bilar med förbränningsmotorer kommer fortsatt att få säljas i Tyskland även efter 2035. Det var beskedet landets finansminister Christian Lindner gav i torsdags under ett evenemang anordnat av industriförbundet BDI, rapporterar Reuters.

Tysklands regering kommer inte att gå med på att införa EU:s planerade förbud mot förbränningsmotorer, en viktig del i det större klimatpaketet "Fit for 55" som EU-kommissionen presenterade ifjol. Enligt detta måste biltillverkarna minska medelutsläppen av koldioxid från deras nybilsförsäljning till noll till år 2035.

Förbudet röstades igenom av EU:s parlament i början av juni där man samtidigt röstade nej till ett undantag för förbränningsmotorer som tankas med förnyelsebara så kallade e-bränslen.

Lagens slutgiltiga utformning ska nu förhandlas med EU:s medlemsländer i ministerrådet innan det träder i kraft.

Hur de andra medlemsländerna kommer att agera är ännu okänt, men förutom Tyskland har även FrankrikeTjeckien och Italien tidigare motsatt sig ett totalförbud mot nya förbränningsmotorbilar. Samtliga av motståndarna är länder där det idag finns stora bilfabriker, som dock i många fall nu börjat ställla om sin tillverkning till elbilar.

Kanske därför sa samtidigt Christian Lindner att Tyskland kommer att vara den ledande marknad för elbilar i framtiden. Finansministern är själv medlem i det "företagsvänliga" tyska Fria Demokratiska Partiet (FDP) som styr landet tillsammans med socialdemokraterna och De gröna, noterar Reuters.

Tyskland gör rätt!
1027
157
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.