BMW M3 Touring är här – ny familjekombi med över 500 hästar

Nu är den äntligen här: BMW har till slut släppt sin 510 hk starka sportsedan M3 som kombi. Det här vet vi om nya BMW M3 Touring!
Annons

Till att börja med kan vi säga att BMW enbart kommer erbjuda kombikarossen till den saltare Competition-varianten av M3. Det betyder att den 3,0 liter stora raka turbosexan levererar 510 hästkrafter och 650 Newtonmeter.

Allt detta innebär att 0–100 km/h avverkas på 3,6 sekunder. Toppfarten ligger på den vanliga 250 km/h-spärren, väljer man däremot till M Driver’s Package så kan man gasa på upp till 280 km/h.

BMW M3 Touring är här – ny familjekombi med över 500 hästar
BMW Curved Display kommer som standard i M3 Touring.

Motorn samverkar med en åttastegad M Steptronic automatlåda. Tre olika växlingsprogram erbjuds med olika profiler. Vill man växla själv finns självklart paddlar bakom ratten. Drivningen till alla fyra hjul hanteras av BMW:s M xDrive-system. 

Utöver den vanliga 4WD-inställningen kan man som förare skifta till 4WD Sport som gör att drivningen till bakhjulen prioriteras. Vill man vifta med baken ännu mera så stänger man av antisladdsystemet – då blir nämligen BMW M3 Touring helt bakhjulsdriven.

BMW M3 Touring är här – ny familjekombi med över 500 hästar
Bakluckan är automatstyrd och bakrutan kan öppnas separat – precis som på vanliga BMW 3-serie kombi.

BMW säger självfallet att de inte velat tumma på M-känslan när det kommer till M3 Touring. ”Dynamisk prestanda och precision” är alltså något vi förväntar oss kunna skriva i ett kommande test.

BMW M3 Touring är här – ny familjekombi med över 500 hästar
I bak ryms 500 VDA-liter med stolarna uppfällda, eller 1 510 med dem nedfällda.

Nytt rekord och 10 sekunder snabbare än Mercedes-AMG E 63 S kan också BMW M3 Touring skryta med.

Inför den officiella lanseringen idag 23 juni på Goodwood Festival of Speed testades bilen runt Nürburgring. Där satte den rekord med en tid på 7:35,06 i kombiklassen. Det är väldigt nära tiden som den 1 020 hästar starka Tesla Model S Plaid satte nyligen. BMW M GmbH firar även 50 år i samband med festivalen.

Orderböckerna öppnas i september och produktionen drar igång i november. Priserna är inte satta än men prisskillnaden från BMW M3 Competition sedan förväntas ligga på samma nivå som mellan andra Sedan- och Touring-modeller i 3-serien.

Enligt sajten Motor1 blir grundpriset ute i Europa 97 800 euro, eller ungefär en miljon kronor.

Annons
Annons
Rulla till toppen