Lyckad börsnotering för Polestar – aktien rusar

Det gick bra när Polestar börsnoterades under fredagen. Biltillverkaren värderas nu dubbelt så mycket som ägaren Volvo Cars.

Lyckad börsnotering för Polestar – aktien rusar
Polestars länge planerade börsnotering gick till slut i lås på midsommarafton.

Svensk-kinesiska Polestars aktier finns nu att köpa på den amerikanska Nasdaq-börsen under koden PSNY sedan tillverkaren genomfört en så kallad SPAC-manöver (Special Purpose Acquisition Company).

Under midsommarfredagen den 24 juni slogs Polestar ihop med det nybildade aktiebolaget Gores Guggenheim för att på så vis etablera sig på börsen.

– Det här är ett ögonblick som hela teamet på Polestar är otroligt stolta över, säger Polestars vd Thomas Ingenlath.

Inför noteringen har flera större investerare gått in med pengar i bolaget. Bland annat har pensionsbolaget AMF investerat 400 miljoner i Polestar. Även den amerikanska skådespelaren Leonardo DiCaprio har "förköpt" aktier i SPAC-bolaget Gores Guggenheim inför noteringen.

Polestar har inför börsnoteringen jobbat hårt med att framhäva sig som något mer än bara ett dotterbolag till Volvo. Bland annat har man visat upp den egenutvecklade elbilen Polestar 5.

Polestaraktien rusade efter noteringen på midsommarafton med 16 procent. Vid stängning samma dag kostade aktien 13 dollar, motsvarande en värdering på omkring 27 miljarder dollar eller 275 miljarder kronor.

Det är mer än dubbelt så mycket som ägaren Volvo Cars värderas till. Samtidigt äger Volvo, som i sin tur ägs av kinesiska Geelykoncernen, 49,5 procent av Polestar.

Värderingen kan tyckas konstig när Polestar lär tillverka endast runt 50 000 bilar i år och gå med en rejäl förlust. Det kan jämföras med Volvo vars prognos är 700 000 bilar och en miljardvinst. Dessutom äger Volvo även den mesta av tekniken och fabrikerna som Polestar idag använder.

Polestar har dock ambitiösa mål, menar vd Thomas Ingenlath, som kommer till Wall Street den 28 juni för att formellt ringa i börsklockan:

– Vi kommer nu att påbörja ett nytt kapitel i vår historia som kan sammanfattas med ett ord: tillväxt. År 2025 siktar vi på att sälja 290 000 bilar per år, vilket är tio gånger fler än vi sålde 2021. Vi har redan en framgångsrik verksamhet. Börsnoteringen ger oss medlen och plattformen att leverera enligt våra ambitiösa framtidsplaner och att driva branschledande hållbarhetsmål vidare framåt, säger Polestarchefen.

Köpläge på Polestar?
111
133
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.