Porsche ansluter – giganten tillbaka i kungaklassen 2023

Långdistanslopp blir allt mer intressanta för bilmärken. Efter några tuffa år börjar klasserna äntligen fyllas med nya märken som vill kämpa om äran i världsmästerskapet för sportvagnar samt i det amerikanska mästerskapet.
Annons

Porsche är äntligen snart tillbaka i kungaklassen. Märket som mellan 2015–2017 vunnit det ärofyllda 24-timmars Le Mans kommer under den kommande säsongen att delta i både World Endurance Championship (WEC) och den amerikanska serien IMSA WeatherTech SportsCar Championship.

Den högsta klassen gällande prototypbilar i mästerskapet IMSA kommer att kallas för GTP från och med kommande säsong och ersätter därmed DPi klassen. Gällande Le Mans är det fortsatt LMH som gäller och Porsche kommer alltså att tävla i bägge klasserna framöver.  

Porsche Penske Motorsport, som teamet heter, presenterade sin nya utmanare Porsche 963 under den årliga motorsportfestivalen Goodwood Festival of Speed.

Porsche använder sig av traditionell färguppsättning när det kommer till deras racerbilar – det vill säga röd, svart och vit och den nya prototypen är inget undantag.

 

Porsche ansluter – giganten tillbaka i kungaklassen 2023
Porsche ansluter – giganten tillbaka i kungaklassen 2023

I och med att Porsche kommer att delta i både WEC och IMSA så kommer man ha två säten. Det teamet som är ansvariga för världsmästerskapet kommer att baseras i tyska Mannheim och teamet som kommer ha hand om Porsches satsningar i det amerikanska mästerskapet kommer att baseras i Mooresville i North Carolina, USA.

Den nya LMDh prototypen med 680 hästkrafter (500 kW) har redan avklarat 7 889 km av tester, men vice presidenten för motorsportavdelningen Thomas Laudenbach säger att Porsche har en hel del arbete kvar att göra inför kommande säsong. 

I den ska Porsche göra premiär och det redan i januari när Daytona 24-timmars går av stapeln. Premiär blir det även för Cadillac GTP som vi skrev om tidigare. 

Annons
Annons
Rulla till toppen