Historiska beslutet: EU-länderna sa ja till förbud mot nya bensin- och dieselbilar 2035

Efter långa förhandlingar röstade EU-ländernas miljöministrar till slut igenom förslaget: Från och med 2035 kommer inga nya bilar med förbränningsmotorer att få säljas.

Historiska beslutet: EU-länderna sa ja till förbud mot nya bensin- och dieselbilar 2035

Nu är saken klar. Efter 17 timmar av "maratonförhandlingar" mellan medlemsländernas miljöministrar gick till slut det länge omdebatterade EU-förslaget igenom, rapporterar Sveriges Radio. Med det kommer all försäljning av nya bensin och dieselbilar förbjudas inom unionen från och med 2035.

Inför förhandlingarna i EU:s ministerråd gick fem länder ut och satte sig emot förslaget. Dessa ville försena totalförbudet till 2040, något man alltså inte lyckades driva igenom i rådet.

– Det har varit maratonförhandlingar. Men nu är vi i mål, säger Sveriges miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) till SR Ekot.

Beslutet togs emot positivt av den gröna tankesmedjan Transport & Environment, som tidigare yrkat för ännu tuffare utsläppsregler:

– Europas regeringar har tagit det historiska beslutet att stoppa försäljningen av förorenande bilar. Transporter är den största källan till utsläpp och bilar är den största delen av problemet. Beslutet idag är ett stort steg för klimatkampen, minskade luftföroreningar och att göra elbilar mer överkomliga för alla, säger Julia Poliscanova, chef för fordon och e-mobilitet på T&E.

Undantag för e-bränslen åter på tavlan

Trots att ministrarna till slut enades om förbudet mot nyförsäljningen av bilar med förbränningsmotorer så vill de att EU-kommissionen ska tillåta användningen av förnyelsebara elektrobränslen – något Europaparlamentet tidigare röstade nej till.

Bilar som drivs av e-bränslen släpper ut betydligt mer koldioxid än batteridrivna elfordon, noterar Transport & Environment som är mycket kritiska till undantaget.

Nu ska förslaget återigen tas upp i Europaparlamentet för att förhandla om den slutgiltiga lagen ska utformas.

Rätt åtgärd av EU!
106
115
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.