Nissan blir kvar i Ryssland – men förlänger produktionsstopp

Nissan har valt att stanna kvar i Ryssland trots landets invasion av Ukraina men kommer däremot förlänga nedstängningen av produktionen med sex månader.

Nissan blir kvar i Ryssland – men förlänger produktionsstopp
Nissan har fattat ett beslut gällande produktionsstopp i Ryssland

Den japanska biljätten Nissan har enligt Reuters gått ut med att de kommer att förlänga sitt produktionsstopp i Ryssland. Nissans produktion stoppades först i mars efter att Ryssland invaderat Ukraina.

Utöver att pausa produktionen valde Nissan även att avbryta all export till Ryssland.

Tillverkarens vd Makoto Uchida tror nu inte på att konflikten kommer att lösas inom kort och har i stället via sin talesperson uttryckt att Nissan tror att situationen kan bli allvarligare och pågå under en längre tid.

Endast 2,4 procent av alla japanska företag som driver verksamhet i Ryssland har valt att avbryta sin produktion i landet. De resterande företagen fortsätter att operera på den ryska marknaden, trots det pågående invasionskriget och Japans tilltagande ekonomiska sanktioner mot landet.

Nissans allianspartner Renault valde först att återuppta produktionen i Ryssland i mars, men valde till slut att avsluta den helt i maj efter att hård kritik riktats mot den franska tillverkaren. Bland de hårdaste kritikerna återfanns då inte minst Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy.

Nissan håller även på att se över sin produktion när det gäller elektrifiering, något man också fört samtal om med Renault.

Nissan som redan 2010 lanserade elbilen Leaf kom för en månad sen ut med ett meddelande om att det är för tidigt att starta en egen avdelning för elbilar.

Uchida berättade i samband med årsstämman att Nissan kommer att noggrant undersöka alla aspekter och själva besluta hur man ska gå vidare med elbilsproduktionen. 

Nissan borde dra sig ur Ryssland.
79
10
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.