Stort försäljningsras efter att ha lämnat Ryssland

Renault har drabbats rejält av den ryska invasionen i Ukraina. Den franska tillverkaren rapporterar väldigt låga försäljningssiffror till följd av att man drog sig ur Ryssland.
Annons

Renault rapporterar om en rejäl nedgång gällande försäljningen under det första halvåret. Efter att den franska tillverkaren fick stänga i Ryssland, som är Renaults näst största marknad, så sjönk försäljningen med hela 29,7 procent jämfört med samma period förra året.

Renault har fått en hel del kritik riktat mot sig sedan tidigare i år då tillverkaren dröjde med att helt stänga ner produktionen i Ryssland. Först i maj valde man att ge sig av helt, drygt två månader efter att Ryssland invaderat Ukraina. 

Renault meddelar i samband med de dystra försäljningssiffrorna att man nu säljer sin majoritetsandel (67,69 procent) i ryska AvtoVAZ, som äger bilmärket Lada. Köparen blir ryska vetenskapsinstitutet, däremot har Renault en sexårig option på köpet och kan därmed välja att köpa sina andelar tillbaka. 

Tillverkaren meddelar att även bristen på vissa delar, som exempelvis halvledare, är anledningen bakom raset. Renaults operativa chef Fabrice Cambolive tror dock på bättre dagar och meddelar att produktionen av halvledare borde öka under det andra halvåret. 

Annons
Annons
Rulla till toppen