Ny skattechock hotar i höst

I våras beslutade regeringen om en sänkning av bränsleskatten med 1,31 kr per liter och slopad höjning av reduktionsplikten. Så här tycker partierna.
Annons

Den årliga höjningen av andelen biodrivmedel i bränslet, reduktionsplikten, har orsakat en brant stegring av dieselpriset. För att stämma i bäcken beslutade regeringen i våras att sänka skatten med 1,31 kronor per liter. Att sänkningen hamnade på en sådan udda summa berodde enligt finansminister Mikael Damberg på EU-regler.

Regeringen ville även ge en extra tusenlapp till varje bilägare plus en extra femhundring till dem som bor i glesbygd. Dessa pengar är bilägarna redan blåsta på.

Den tillfälliga sänkningen av skatten på bensin och diesel gäller fram till den 30 september i år och ”det finns inga andra beslut i dagsläget”, uppger pressansvariga hos finansminister Mikael Damberg till Carup.

Det börjar bli bråttom att ta ett nytt beslut om vi inte vill se en skattehöjning med 1,31 kronor per liter den 1 oktober. 

– Det finns inga sammanträden inplanerade och det ligger inget i pipeline som vi har hört, säger Ann-Charlotte Thunved, föredragande på riksdagens Finansutskott, till Carup.

Moderaterna vill sänka med fem kronor

Moderaterna, som profilerat sig genom att kräva kraftiga prissänkningar på bensin och diesel, vill i dag inte ge något besked om de vill förlänga den tillfälliga skattesänkningen. De kan däremot tänka sig en sänkning av reduktionsplikten, något som kommer att öka koldioxidutsläppen.

– De höga drivmedelspriserna bidrar också till inflationen, i kombination med höga energipriser. Att pressa ner bränslepriserna är ett av de verktyg politiken har för att motverka inflationen. En bakomliggande orsak till de höga drivmedelspriserna är den ekonomiskt ohållbara reduktionsplikten, uppger Moderaternas presstjänst till Carup. 

Moderaterna räknar med att en sänkt reduktionsplikt kan ge 5 kronor billigare diesel per liter och 50 öre för bensinen jämfört med dagens nivåer.

Vänsterpartiets krav får Miljöpartiet att se rött

Vänsterpartiet vill införa ett pristak på 18 kronor per liter för bensin och de ser även gärna ett pristak för diesel. Det här utspelet har fått Miljöpartiet att se rött.

– När väljare ska vinnas offras klimatet helt skamlöst. Alla utom Miljöpartiet tävlar om vem som kan sänka bensinpriset mest. Och med sorg kan jag konstatera att Vänsterpartiet är ett av de partier som går längst av alla, skriver Miljöpartiets klimatpolitiske talesman Lorentz Tovatt i en debattartikel.

Kristdemokraterna och SD vill sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå. Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna vill behålla reduktionsplikten på dagens nivå.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen