Volkswagenchefen tvingas avgå – ”ingen överraskning”

Volkswagen Groups vd Herbert Diess avgår från och med den 1 september. Diess kontrakt med tillverkaren går ut i oktober 2025, vilket betyder att han inte kommer gå därifrån tomhänt.
Annons

Volkswagen Groups chef Herbert Diess avgår från sin post efter att Porsche/Piëch-familjen fått nog. Stödet från familjen var en stor anledning till att han klarat sig så länge på posten, trots alla kamper. Men till slut tog det stopp efter misslyckandet av några viktiga projekt och att missnöjet hos arbetarna blev för mycket.

Herbert Diess gick över till Volkswagen 2015 efter att ha varit utvecklingschef hos BMW. Som ledare är han rak och direkt och utmärkte sig för att ha satt en strategisk inriktning för Volkswagen.

Men dessvärre har han haft svårt att skapa kontakter och allierade inom företaget. Detta ska ha isolerat honom mer och mer och det, tillsammans med hans hot om beskärningar och att mjukvaruutvecklingen blivit försenad, kulminerade till slut i att han får avgå från posten.

– Det borde inte komma som en överraskning att Herbert Diess tvingats avgå. De senaste månaderna har vi kunnat se en mer och mer marginaliserad vd och allt detta är en illustration av dysfunktionella Volkswagen, säger Philippe Houchois, analytiker hos Jefferies.

I december 2021 slutade en dispyt mellan Diess och VW:s företagsråd med att vd:n blev berövad ansvaret inom vissa områden och ska ha fått fokusera på strategin istället.

Rollen som vd för Volkswagen Group ser ut att gå till ingen mindre än Porschechefen Oliver Blume. Den 1 september ska Blume ta över posten, vilket lämnar oss undrande över vem som tar över Porsche.

Vad som blir av Herbert Diess är högst osäkert. 63-åringens kontrakt gäller fram till oktober 2025 och troligtvis kommer han att få betalt fram till dess och det inte lite heller. Summa sägs landa på över 30 miljoner euro, ungefär 310 miljoner kronor i dagens valuta. Ingen dålig pensionspeng!

Annons
Annons
Rulla till toppen