Inflationen skrämmer tillverkarna – efterfrågan faller

Det ser tufft ut för biltillverkarna. Trots att vissa märken hittills rapporterat bra resultat, så blir inflationen ett allt påtagligare hot som nu resulterar i att efterfrågan på bilar minskar.

Inflationen skrämmer tillverkarna – efterfrågan faller
Stellantischefen Carlos Tavares och BMW:s vd Oliver Zipse har tuffa tider framför sig.

Inflationskrisen blir alltmer påtaglig. Enligt Reuters noterar biltillverkarna en lägre efterfråga på bilar i både Europa och Nordamerika.

Trots att vissa premiummärken går som tåget så ser det inte lika bra ut för alla. Vissa tillverkare, bland andra BMW, meddelar att antal ordrar faller. Ett prekärt läge, i synnerhet med tanke på att tillverkarna för inte så länge sedan rapporterade om en hög efterfråga men ett utbud som inte kunde tillgodose den.

Nu slår det om helt och i takt med att restriktioner lättat så har fabrikerna börjat köra fullt ös igen, men på grund av inflationen blir det nu i stället den lägre efterfrågan som blir ett bekymmer.

Nu meddelar BMW:s vd Oliver Zipse samt Volkswagens finanschef Arno Antlitz att efterfrågan minskar. Antlitz ser större oro på den europeiska och nordamerikanska marknaden än den kinesiska.

Hittills har tillverkarna skyddat sin ekonomi genom att höja priserna, men den snabba och väldigt kraftiga ökningen av inflationen i Europa och Nordamerika gör det nu svårt för konsumenter att kunna förhålla sig till de högre priserna, vilket gör att efterfrågan faller.

Även Stellantischefen Carlos Tavares slår larm och flaggar för de stigande priserna.

– Det finns en gräns för prishöjningar. Vikten av att kunna köpa en bil med hushållsbudgeten är något vi kommer att stödja, meddelade Tavares under förra månaden.

Ett flertal bilhandlare och auktionsplattformar visar en avmattning i efterfrågan som började i mars i år, precis efter att kriget i Ukraina bröt ut. Philip Nothard, som är insiktsdirektör för Europa på Cox Automotive, ser en oro bland konsumenter.

– Konsumenter är för närvarande väldigt försiktiga, säger Nothard.

Jag har inte råd att köpa en ny bil i nuläget!
189
77
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.