Studie: Bankörning gör dig gladare än att träna

Att fysisk aktivitet är bra för oss är ett känt faktum. Enligt en ny studie kan det dock vara bättre att köra några varv på racingbana än att ta ett gympass – i alla fall för humöret.

Studie: Bankörning gör dig gladare än att träna
Deltagarna i studien fick köra olika versioner av Abarths körglada lille 595 – hade resultatet blivit annorlunda med en annan bil?

Sportvetenskapsuniversitet Loughborough University har tillsammans med det Stellantis-ägda bilmärket Abarth gjort en studie vars resultat tycks visa att bankörning är bra för humöret, och det mer än ett gympass.

Studien gick ut på att utforska en grupp testpersoners olika känslomässiga reaktioner under ett gympass och ute på en racerbana.

Forskarna utförde ett endagsexperiment där deltagarna fick köra en Abarth F595, 595 Esseesse samt 595 Competizione runt racingbanan Mallory Park strax utanför Leicester i England. Deltagarna fick även åka med en proffsförare under ett så kallat "hot lap".

Enligt studien var deltagarna i genomsnitt 59 procent gladare när de körde en av Abarths bilar runt racerbanan jämfört med när de deltog i ett gympass.

Störst skillnad var det mellan bankörningen och konditionsträningen, där den förstnämnda gav 116 procent mer glädje. Men när man ställde bankörningen och styrketräningen mot varandra så var bara bankörningen bättre för humöret med 4 procent.

– De preliminära uppgifterna indikerar att även om både ban- och gymaktiviteter hade positiva känslomässiga fördelar, så kom i det här fallet spänningen av bankörningen utan tvekan överst hos deltagarna, säger doktor Dale Esliger, lektor inom digital hälsa vid Loughborough University som ledde själva experimentet.

Att studien hade behövt lite mer "kött på benen" råder det ingen tvekan om, men samtidigt är det en kul läsning som gör oss motorsportintresserade ännu mer sugna på att bege sig ut på en racerbana. För visst vill vi alla må bra?

Bankörning gör mig gladare än att gå på gymmet!
109
7
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.