Film: Teslas Ringenrekord krossat av Porsche Taycan Turbo S med nytt tillval

Tesla Model S Plaid är inte längre snabbast runt Nürburgring. Trots betydligt mindre fartresurser har Porsche lyckats återta varvrekordet för produktions-elbilar med Taycan Turbo S. Knepet: ett nytt tillvalspaket.
Annons

Det krävs inte över 1 000 hästar för att vara snabbast runt Det Gröna Helvetet, i alla fall inte om man heter Porsche. Den tyska biltillverkaren har nu lyckats återta rekordet man ifjol förlorade till Teslas 1 020 hk starka värsting Model S Plaid – och det utan att skruva upp effekten i deras elvärsting Taycan Turbo S (761 hk med overboost).

Porsches testförare Lars Kern lyckades köra den 20,83 km långa Nordslingan på 7 minuter och 33 sekunder, ungefär 2 sekunder snabbare än Telsas tid och hela 9 sekunder snabbare än Porsches tidigare rekordtid från 2019.

– Tidigare har bara riktiga sportbilar kunnat komma ner till 7:33-intervallet. Med det nya prestandapaketet kunde jag pressa ännu hårdare, och bilen var ännu dessutom mer exakt och smidig, säger testföraren Lars Kern.

Nytt tillägg i tillvalslistan

Film: Teslas Ringenrekord krossat av Porsche Taycan Turbo S med nytt tillval
Rekordtiden som den prestandakittade Porsche Taycan Turbo S satte blev 7:33,3.

Det nya tillvalspaketet till Porsche Taycan innehåller kanske framförallt en uppsättning 21-tums RS Spyder Design-fälgar skodda med det väglagliga bandäcket Pirelli P Zero Corsa – som även andra biltillverkare använt för rekordkörningar på Ringen.

Förutom sportdäcken har ingenjörerna i Zuffenhausen också lyckats specialvässa inställningen på Porsche Taycans dynamiska chassikontroll (PDCC) för den guppiga ringen. Den nya mjukvaran ingår i det nya paketet, som kostar 13 377 euro att välja till i Tyskland.

Knepet med att lägga till bättre däck till tillvalslistan för att bättra ett produktionsbilsrekord är långt ifrån nytt. Det har bland annat tillämpats av Porsches koncernkollegor Audi tidigare.

I det här fallet kommer Porsche bara att erbjuda prestandapaketet till 2023 års modell av Porsche Taycan Turbo S sedan – den som vill sätta ett rekord med kombivarianten Sport Turismo göra sig alltså icke besvär.

Det återstår nu att se om Tesla och vd Elon Musk kommer att känna att det är värt att gå ännu en ”rond i Ringen” med Porsche. Kanske får vi då se en Tesla Model S Plaid Nürburgring Package – eller kanske återupptas arbetet med den skrotade modellen Plaid+?

Det börjar samtidigt bli dags för kroatiska Rimac att till slut ge sig in i matchen med sin 1 914 hk starka elbil Nevera som nyligen sattes i tillverkning. Då skulle Rimac dock kanske riskera att trampa sin delägare Porsche på tårna.

Vad tror du?

Se Porsches rekordkörning:

Annons
Annons
Rulla till toppen