Ford projicerar trafikinformation på vägen

Ford testar en teknik som är ett alternativ till head-up display – genom att projicera information på vägen kan fler än föraren se informationen.
Annons

Head-up display (HUD) är en teknik som erbjuds i de flesta bilar idag för att ge föraren information om hastighet, avstånd till framförvarande, navigeringsinstruktioner med mera.

Fords ingenjörer testar nu att projicera information på vägen framför bilen i stället för på vindrutan – en teknik som även bland annat Mercedes använder. Ford menar att detta ökar uppmärksamheten på vägen framför bilen. 

Strålkastarna kan förstärka vägmarkeringarna på vägen så att man lättare se vägkanten och mittlinjen i mörker. Det går också att projicera vägskyltar som bilen passerar så att föraren inte missar viktig trafikinformation.

Ford projicerar trafikinformation på vägen
Strålkastarna kan förstärka vägmarkeringarna så att man lättare kan se vägkant och mittlinje vid mörkerkörning.

Började med en lek

En annan fördel är att informationen kan ses av andra i trafikmiljön. Bilen kan på så sätt kommunicera med fotgängare och cyklister.

– Det här började som en lek där vi provade att belysa en tom vägg med en projektorstålkastare. Det finns en potential med den här nya ljustekniken att göra så mycket mer än att belysa vägen framför bilen, säger Lars Junker som jobbar med system för förarassistans på Ford Europe.

En tydlig nackdel med tekniken jämfört med head-up-display är att projektionen bara syns när det är mörkt. Det är alltså svårt att ersätta HUD med strålkastarprojicering, men det kan vara ett komplement under dygnets mörka timmar.

Annons
Annons
Rulla till toppen