Stor lista: Här är Sveriges sämsta vägar

Sliten och trasig vägbana är en risk både för bil och trafiksäkerhet. M Sveriges vägtest visar att många svenska vägar är i dåligt skick, särskilt i norr.
Annons

Med hjälp av vibrationsmätare har M Sveriges vägombud testat det svenska vägnätet. Resultatet visar att europavägarna håller bra standard, men sämre är det med riksvägarna och särskilt länsvägarna.

– Ett ojämnt underlag innebär sämre kontakt mellan väg och däck, vilket resulterar i ett försämrat grepp. Inte minst ökar risken för singelolyckor kraftigt på ojämna vägar, säger Tony Gunnarsson, expert på trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

Som väntat är vägnätet i sämst i de nordligaste delarna av Sverige. Högst andel dåliga vägar finns i Norrbottens län, följt av Västerbotten och Västmanland.

– Vår mätning bekräftar att vägarna är sämre i norra Sverige. I norr är vägarna mer utsatta för tjälskador, säger Tony Gunnarsson. 

M Sverige menar att de dåliga vägarna i norr beror på att Trafikverket har en underhållsskuld till vägnätet på 23 miljarder kronor. Det innebär att de tvingas prioritera europavägarna och måste lappa och laga de mindre trafikerade vägarna.

– Vi väntar oss sämre vägar framöver. Nedbrytningshastigheten av vägnätet går allt snabbare till följd av ökad mängd tyngre trafik och eftersatt underhåll, säger Tony Gunnarsson och tillägger:

– Oroligheterna i omvärlden har dessutom ökat priserna på insatsvaror för asfaltsproduktion, vilket gör att många infrastruktursatsningar får skjutas upp eller ställas in, säger Tony Gunnarsson.

Fotnot: Efter mätningen av sträckor med tillfälliga vägarbeten sållats bort.

 
LANDETS SÄMSTA LÄNSVÄGAR
Län
Vägnummer Andel underkänd vägsträcka
Jämtland 314 7,20%
Norrbotten 392 6,30%
Norrbotten 373 5,10%
Norrbotten 356 4,90%
Jämtland 336 4,60%

 

 LANDETS SÄMSTA RIKSVÄGAR
Län
Vägnummer Andel underkänd vägsträcka
Norrbotten 98 3,60%
Norrbotten 94 3,50%
Västernorrland 86 2,00%
Gävleborg 83 1,90%
Örebro 93 1,70%

 

 
LANDETS SÄMSTA EUROPAVÄGAR
Län
Vägnummer Andel underkänd vägsträcka
Uppland E18 1,30%
Västerbotten E4 1,10%
Skåne E6 1,00%
Norrbotten E45 1,00%
Skåne E20 0,90%

 

 
LÄNEN MED SÄMST VÄGNÄT
 
Norrbotten
Västerbotten
Västmanland
Örebro
Värmland
Jämtland
Uppland
Gävleborg
Dalarna
Västernorrland
Stockholm
Skåne
Kalmar
Hallands
Östergötland
Södermanland
Gotland
Blekinge
Västra Götaland
Kronoberg
Jönköping
Annons
Annons
Rulla till toppen