Apple-ingenjör erkänner industrispionage – greps med handlingar om självkörande bilar

En tidigare Apple-ingenjör greps på en flygplats i USA på väg till ett nytt jobb hos Xpeng i Kina. Nu har han erkänt och riskerar 10 års fängelse.
Annons

Åklagaren hävdar att mannen stulit ett 25-sidigt dokument som innehöll hemliga uppgifter om Apples utveckling av självkörande bilar, bland annat ritningar på ett kretskort.

Mannen anställdes av Apple 2015 som hårdvaruingenjör inom företagets fordonsprogram. I april 2018 sa han upp sig för att börja en ny tjänst hos biltillverkaren Xpeng i Kina.

Misstankar väcktes mot mannen och han greps i juli 2018 på flygplatsen i San Jose i Kalifornien innan han klev på ett direktflyg till Kina.

Xpeng säger till Bloomberg att de inte har någon del i brottet och därför inte heller känner till några detaljer om fallet. 

Mannen erkände sig skyldig i början under domstolsförhandling i veckan och riskerar nu 10 års fängelse och 250 000 dollar i böter.

Ytterligare ett liknande fall 

Parallellt med detta fall pågår en utredning om en annan tidigare Apple-ingenjör som också påstås ha stulit affärshemligheter om självkörande fordon. FBI uppger att de funnit tusentals hemliga dokument och ett hundratal fotografier tagna på Apples utvecklingsavdelning hos mannen.

Även denne man hade sökt jobb hos en kinesisk biltillverkare i samband med stölden av hemligt material och greps innan han klev på flyget till Kina. Rättegången mot honom startar den 29 augusti.

Annons
Annons
Rulla till toppen