Audi ger sig in i F1 – tävlingsbilen ska gå på syntetiskt bränsle

Nu är det klart: Audi ger sig in i Formel 1 lagom till elitseriens omställning till syntetiska bränslen 2026. "F1 har ändrat reglerna på ett sätt som låter oss delta", säger märkeschefen.
Annons

Det var med en lite försiktig ton som Audis vd Markus Duesmann till slut tillkännagav Volkswagen-märkets F1-satsning på tävlingsbanan Spa-Francochamps i Belgien under fredagen.

– Jag känner att en seger eller till och med världsmästartitel det första året efter anslutningen inte är realistisk, säger Markus Deusmann, som tidigare var involverad i F1 på BMW när tillverkaren ägde Sauber-teamet.

Audi går med trots att man tidigare lovat att bara släppa elbilar från 2026 eftersom F1 då ska införa nya regler som kräver mer elektrifiering av tävlingsbilarna och att de tankas med syntetiska bränslen.

Audi ger sig in i F1 – tävlingsbilen ska gå på syntetiskt bränsle
Audi ska utveckla så väl bil som drivlina själva – trots att man skulle kunna göra gemensam sak med Porsche.

– Vi har bestämt att bli en helt elektrisk biltillverkare och F1 har ändrat sina regler på ett sätt som låter oss delta, säger Markus Deusmann, som även tillade det nya kostnadstak som ska införas som ett skäl till att tävlingsserien nu blir väldigt attraktiv för Audi.

Utvecklar allt själva i Tyskland

Audi ska lägga ett miljardbelopp på att utveckla en helt egen motor till sin tävlingsbil i Tyskland, trots att man skulle kunna göra gemensam sak med koncernkamraterna Porsche som är på väg att ge sig in i F1 tillsammans med Red Bull.

– Vi ska lägga lika mycket pengar som vi la på de andra racingserierna (World Endurance Championship och nu senast Dakarrallyt, reds. anm.) så för oss kommer det inte innebära en extra utgift, säger Markus Duesmann till Bloomberg.

Audi ger sig in i F1 – tävlingsbilen ska gå på syntetiskt bränsle
Vilket eller vilka team som ska tävla med Audis F1-bil har inte tillkännagivits ännu.

Anledningen till att Audi inte helt enkelt slänger sina fyra ringar på en Porsche-motor är att man ska använda ett helt annat chassi än koncernkamraterna, menar Markus Duesmann till Motorsport.com. Då är det bättre för pakteringen att ha en egenutvecklad motor.

Ger pik till Mercedes

Audi ska båda utveckla och tillverka sin F1-bil och drivlina vid Audi Sports högkvarter i Neuberg, Bayern. Det blir därför första gången på 10 år som en F1-motor byggs i Tyskland, är Audi noggranna att notera i kommunikation – en tydlig pik till landsmännen på Mercedes som numera låter tillverka sina struliga F1-motorer i Storbritannien.

Två av F1-teamen som idag använder Mercedes problematiska motorer i sina F1-bilar, Aston Martin och Williams, ska också redan ha uttryckt intresse för ett samarbete med Audi, enligt Bloomberg.

Exakt vilket team som blir partner med Audi och får tävla med deras F1-bil 2026 ska offentliggöras om några månader. Enligt Markus Deusmann är planen att teamet ska kunna konkurrera om mästartitlar inom tre år av tävlan.

Annons
Annons
Rulla till toppen