Vallöftet: S vill reglera bilbesiktningen – fler stationer i glesbygd

Många har fått längre till bilbesiktningen sedan marknaden avreglerades. Nu vill Socialdemokraterna att staten tar kontroll över besiktningen så att det blir fler stationer i glesbygd.
Annons

− Det är fullständigt orimligt att människor ska behöva åka mer än 10 mil för att besiktiga sin bil. Människor måste kunna lita på att nödvändig samhällsservice finns i hela landet, här är det tydligt att marknaden har misslyckats, säger Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister.

2010 avreglerades marknaden för bilbesiktning. Ett av argumenten var att det skulle bli billigare – så blev det inte. Mellan 2010 och 2019 ökade priserna med 56 procent samtidigt som konsumentprisindex ökade med tio procent, enligt Riksrevisionen.

Avregleringen har gjort det lättare att få tid för besiktning på stora och mellanstora orter, men på flera mindre orter finns inte längre någon bilbesiktning. Detta har gjort att en del personer i glesbygd får köra långt för att besiktiga bilen. 

Socialdemokraterna vill inte återinföra det gamla systemet med endast en aktör, men tvinga branschen att ha fler stationer på mindre befolkade orter i landet. En alternativ lösning är att besiktingsföretagen får betala licens som finansierar stationer på ”olönsamma” orter.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen