Klart: Porsches F1-satsning på is

Ryktena stämde: Förhandlingarna mellan Porsche och Red Bull om ett eventuellt F1-partnerskap ledde ingen vart och har avslutats.
Annons

Porsche och Red Bull har ”nu tillsammans kommit till slutatsen att dessa samtal inte längre ska fortsättas”, skriver Porsche i ett officiellt uttalande på sin pressajt publicerat idag, fredag. Därmed tycks möjligheterna nu ovissa för sportbilstillverkarens planerade F1-entré, som var tänkt att ske till 2026 års tävlingssäsong.

”Premissen var hela tiden att ett partnerskapet skulle baseras på lika villkor, som skulle inkludera inte bara ett motorpartnerskap utan även teamet. Detta kunde inte uppnås”, skriver Porsche, som enligt uppgift velat ta en ägarandel på 50 procent i Red Bull F1.

Det kravet från Porsches sida ska ha varit vad som fått förhandlingarna att kärva ihop, menar nyhetssajten Motorsport.com. Man pekar också ut ett uttalande Chris Horner, Red Bull F1:s teamchef, gjorde under F1-tävlingen vid Zandvoort under söndagen:

– Teamet är den största marknadsföringstillgången globalt för Red Bull – varför skulle vi kompromissa med det strategiskt på lång sikt?, sa teamchefen till pressen under Nederländernas Grand Prix och fortsatte:

– För 2026 är vi fullt engagerade. Vi har rekryterat några av de bästa talangerna i Formel 1 inom Red Bull Powertrains, vi har skapat en fabrik inom 55 veckor, med fullt idriftsatta testbänkar, vi har byggt vår första prototypmotor för 2026 och har kört den före sommaruppehållet.

– Vi är inne på en riktigt spännande bana som inte är beroende av externt engagemang eller investeringar om det strategiskt finns den rätta partnern (sic).

Horners uttalande fick det inte att låta som att något partnerskap med Porsche var aktuellt för Red Bull, och nu fem dagar senare har det alltså även bekräftats officiellt.

Oavsett hur det går för Porsche tycks F1-drömmarna i alla fall gå framåt för koncernkollegorna Audi, som nyligen visade upp sin F1-satsning officiellt. Till skillnad från Porsche ska Audi dock bara gå in som motorleverantör. Enligt obekräftade uppgifter är det Sauber-teamet som ska tävla med deras maskiner 2026.

Annons
Annons
Rulla till toppen