Rivian och Mercedes-Benz bildar samriskföretag

Mercedes ska bygga två stora, helt elektriska transportbilar i Europa tillsammans med den Amerikanska elbilstillverkaren Rivian.
Annons

Mercedes-Benz Vans och Rivian har skrivit under en så kallad viljeförklaring om att bilda ett samriskföretag i Europa, där man planerar att inom några år börja producera elektriska transportbilar tillsammans.

Mer specifikt rör det sig om två olika stora skåpbilar som ska byggas på gemensamma produktionslinjer i central- och östeuropa. Den ena ska baseras på en ny Mercedes-plattform för elektriska transportbilar kallad VAN.EA.

Den andra ska inte helt oväntat baseras på Rivians ”andra generations”-plattform Rivian Light Van, RLV. Denna lär vara nära besläktad med tillverkarens Prime Electric Delivery Van som de ska leverera 100 000 av till it-jätten Amazon fram tills 2030.

Mercedes har för sin del tidigare gått ut med att alla transportbilar man lanserar från 2025 ska vara eldrivna. Den tyska tillverkaren har också ett transportbils-samarbete med Renault, som bygger de mindre modellerna Citan och T-Klass åt Mercedes. Dessa erbjuds likt syskonet Renault Kangoo med eldrift.

Annons
Annons
Rulla till toppen